Za 75 kn mjesečno neograničena putovanja vlakom za redovite studente u RH

Nova pogodnost za 113.000 studenata u Hrvatskoj!

O čemu se radi #INformirajse u nastavku:

Vlada RH donijela je zaključak prema kojemu se u Hrvatskoj uvodi pilot-projekt povoljnijeg prijevoza studenata vlakom.

 • Po jedinstvenoj cijeni od 75 kuna mjesečno redoviti studenti mogu neograničeno koristiti željeznički prijevoz.

 

U Europskoj godini mladih na temelju Zaključka Vlade RH od 19. rujna 2022. uvodi se pilot-projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata kojim se po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kn (9,95 €) omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113.000 redovnih studenata na području RH, priopćeno je ove srijede iz HŽPP-a. Projekt traje do rujna 2023.
Navode da će se ovaj pilot-projekt provoditi od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine.

 • Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova na području RH.

 

Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza, navode iz HŽPP-a.

Smatraju da će ovo pozitivno utjecati na povećanje korištenja željezničkog prijevoza, što će u konačnici i smanjiti štetan utjecaj na okoliš.

 

Što je potrebno za korištenje povoljnijeg prijevoza?

Kako je pojašnjeno na web stranici HŽPP-a, redoviti studenti pravo na povoljniji prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s odgovarajućim profilima. Mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 €) i profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2023. godine.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti:

 • zahtjev za izradu pametne kartice koji možete preuzeti ovdje (zahtjev sadrži i potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju). Potvrda koja se dostavlja može se preuzeti i na visokom učilištu ili putem portala e-Građani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje odabirom e-zapis o statusu studenta ili putem Studomata odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta)
 • fotografiju u boji veličine 3×3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Zahtjev, potvrdu i fotografiju možete poslati putem e-maila studenti@hzpp.hr, pošte ili ga predati na blagajni. Najbližu blagajnu potražite na karti.

Ako zahtjev predajete putem e-maila studenti@hzpp.hr ili šaljete poštom, iznos od 20 kn (2,65 €) potrebno je uplatiti na IBAN HR9523400091510252920 (pod svrhu uplate potrebno je navesti izrada pametne kartice – studenti) te uz ime i prezime studenta, priložiti potvrdu o plaćanju i navesti na kojoj blagajni želite preuzeti pametnu karticu.

Ako zahtjev za izradu pametne kartice šaljete poštom, možete poslati na jednu od sljedećih adresa:

 • Regionalna jedinica Zagreb, Trg Ante Starčevića 1, 10 000 Zagreb
 • Regionalna jedinica Vinkovci, Ante Starčevića 79, 32 100 Vinkovci
 • Regionalna jedinica Split, Obala kneza Domagoja 8, 21 000 Split
 • Regionalna jedinica Rijeka, Trg kralja Tomislava 1, 51 000 Rijeka
 • Regionalna jedinica Varaždin, Kolodvorska 17, 42 000 Varaždin.
  Ako zahtjev predajete na blagajni, iznos od 20 kn (2,65 EUR) potrebno je platiti prilikom preuzimanja pametne kartice.

Studenti koji imaju pametnu karticu sa studentskim profilom ne trebaju izrađivati novu, nego s postojećom karticom i potvrdom obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta za akademsku godinu 2022/2023. doći na blagajnu gdje će, uz izdavanje novog profila bez naknade, ostvariti pravo na povoljnija putovanja. Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2023. godine, objašnjeno je na webu HŽPP-a.

 • Dodatne informacije možete zatražiti na e-mail studenti@hzpp.hr.

 

Izvor: srednja.hr