Zašto je financijska pismenost važna za učenike i studente?

Što je financijska pismenost? Zašto je financijska pismenost važna za učenike i studente i kako ona može doprinijeti obrazovanju mladih?

U Hrvatskoj 51% studenta ne plaća školarine, međutim, kako su pokazala dva nacionalna izvješća međunarodnog istraživanja EUROSTUDENT za Hrvatsku, za 2010. i za 2014. godinu, veći dio troškova tijekom studija čine životni troškovi poput smještaja i prehrane, a školarine su tek manji, iako značajan, dio ukupnih troškova.

Zbog toga se velik broj osoba lošijeg socio-ekonomskog statusa suočava s financijskim poteškoćama za vrijeme studija: prema rezultatima istraživanja EUROSTUDENT V u 2014. godini je 37% studenata imalo vrlo ozbiljne ili ozbiljne financijske poteškoće. Pritom treba imati na umu da oni s najizrazitijim poteškoćama, ili odustaju od studija, ili uopće nemaju priliku za studiranje.

Upravo je zato financijska pismenost i vještina financijskog planiranja bitna kako bi se srednjoškolci i njihove obitelji na vrijeme pripremili za troškove studiranja, a studenti bolje upravljali osobnim financijama.

Institut za razvoj obrazovanja kroz projekt „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ nastojao je srednjoškolce upoznati s različitim izvorima financiranja studija te sa troškovima koji ih očekuju tijekom studija. Srednjoškolci su učili kako napraviti financijski plan za studij, a time je ujedno otvoren i pristup visokom obrazovanju za učenike nižeg socio-ekonomskog statusa.“

Projekt „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ financiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Proveden je u suradnji s partnerskim srednjim školama u Glini, Petrinji i Novoj Gradišci, gdje su putem dvije edukativne aktivnosti učenici trećih i četvrtih razreda i nastavnici savladali osnove financijskog planiranja za studij.

Rezultat ovog projekta je BROŠURA proizašla iz održanih radionica u sklopu projekta koju možeš pogledati i skinuti OVDJE.

 

Izvor: iro.hr