Zašto neke ljude komarci više grizu?

Koliko god se trudili izbjeći komarce i koliko god koristili razne preparate, na neke ljude oni se jednostavno zalijepe.

Postoje dobri razlozi zašto je to tako, piše “The Healthy”.

Bitno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključe sva svoja čula kako bi odlučile žele li nekoga ugristi ili ne. 

Ugljikov dioksid koji ljudi izdišu zajedno s raznim kemikalijama stvara miris koji komarci mogu osjetiti i kada su 30 metara udaljeni od čovjeka, tvrdi Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

– Svaka osoba ispušta više od 300 različitih kemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu – rekao je.

Miris kože na koji reagiraju komarci ovisi o njihovoj vrsti. Žuti komarac i tigrasti reagiraju na mliječnu kiselinu, a Anopheles vrstu privlače masne kiseline, tvrdi Knols.

Mješavina kemikalija i mirisa ovisi zapravo o nama. Šminka, kozmetika, prehrana, pH kože… Sve te stvari čine mješavinu kemikalija, pa vaš miris zapravo ovisi od onoga što koristite i jedete.

Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju “slatku” krv. Neki vjeruju i da uzimanje vitamina B i bijelog luka ljude čini manje privlačnima ovim kukcima.

Knols navodi kako za to ne postoji dovoljno.

 

Izvor: x-ica.com