Želiš pokrenuti postupak priznavanja stranih svjedodžbi i diploma? Pogledaj kako!

U slučaju da ste završili fakultet u stranoj zemlji, a nakon toga želite potražiti posao u Hrvatskoj, prvi korak vam je pokrenuti postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

Priznavanje svojih svjedodžbi također trebate obaviti i nakon maturiranja, odnosno prije upisa na neki od studija u Hrvatskoj. Provjerite što u takvim slučajevima trebate poduzeti kako bi vam svjedodžbe i diplome bile valjane.

Strane svjedodžbe prije upisa fakulteta ili zaposlenja

Priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija o završenom osnovnom i o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja u nadležnosti je Agencije za odgoj i obrazovanje.

Dokumentaciju, visinu pristojbe kao i način na koji pokrećete postupak možete pročitati ovdje.

Po završetku srednje strukovne škole

Ako ste završili srednju strukovnu školu, onda se za priznavanje diploma trebate obratiti Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Pritom trebate odrediti svrhu priznavanja (zapošljavanje ili nastavak školovanja), zatim popuniti obrazac zahtjeva, prikupiti dokumente te uplatiti 200 kuna upravnu pristojbu, a detaljnije o tome možete pronaći ovdje. Zadnji korak je isključivo poštom poslati dokumentaciju na adresu:

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
(za priznavanje strukovne kvalifikacije)
Radnička cesta 37b
10000 Zagreb

Obrazac zahtjeva za priznavanje svjedodžbi iz strukovnih škola

Diplome u svrhu zapošljavanja

Priznavanje u svrhu zapošljavanja u RH (stručno priznavanje) u nadležnosti je Agencije za znanost i visoko obrazovanje, odnosno njenog Nacionalnog ENIC/NARIC ureda. Stoga ako ste diplomirali u Bosni i Hercegovini ili nekoj drugoj stranoj zemlji, a htjeli biste se zaposliti u Hrvatskoj, evo što vam je činiti.

Potrebno je popuniti obrazac zahtjeva, koji možete preuzeti u dokumentu ispod. Potom morate prikupiti svu potrebnu dokumentaciju koju trebate priložiti uz obrazac zahtjeva. Što od papira je potrebno, pogledajte ovdje.

Naknada za stručno priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija o završenom preddiplomskom, diplomskom, poslijediplomskom sveučilišnom i stručnom studiju iznosi 400 kuna, a podatke o uplati možete pronaći na sljedećem linku.

Prikupljenu dokumentaciju za stručno priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija šaljete isključivo poštom na adresu:

AGENCIJA ZA ZNANOST  I VISOKO OBRAZOVANJE
NACIONALNI ENIC/NARIC URED
Donje Svetice 38/5
10 000 Zagreb
Republika Hrvatska

Obrazac zahtjeva za priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije

Izvor: srednja.hr