Želiš živjeti i raditi u inozemstvu, no ne znaš gdje početi? ESC je savršena prilika za tebe!

Volonterka Jana Matuško iz Slavonskog Broda iskoristila je priliku za individualno volontiranje u Belgiji, zahvaljujući programu Europske snage solidarnosti, a potporu za odlazak dobila je od PRONI Centra za socijalno podučavanje, kao “sending organizacije”.

 

U nastavku Jana šalje svoju priču o ESC iskustvu koju želi podijeliti s mladima i potaknuti ih da učine isto!

 

“Želite živjeti i raditi u inozemstvu, no ne znate gdje početi? ESC je savršena prilika za vas!

Akronim ESC predstavlja European Solidarity Corpse ili Europske Snage Solidarnosti na hrvatskom.

  • Što je ESC zapravo? 

Nekada poznat kao European voluntary service, ESC je program koji vam dopušta život u inozemstvu pod pokroviteljstvom Europske unije. Projekti se razlikuju po temama pa odaberete ono što vas najviše zanima, radite, živite u inozemstvu i to s vrlo malo vlastitih novaca. EU pokriva džeparac, novac za hranu i stanarinu te dio putnih troškova (u okviru odobrenog budžeta).  

Moj ESC započeo je nakon Erasmus studijskog boravka, dva različita semestra sam živjela u dvije različite zemlje, u Poljskoj i Litvi. To mi nije bilo dovoljno pa mi je ideja nakon diplomiranja bila otići na ESC. Dobra strana ESC-a je što je jedini uvjet da imate između 18 i 30 godina i da ste građanin Europske Unije, dakle za razliku od Erasmusa, ne morate biti student da bi se mogli prijaviti. Nakon detaljnog istraživanja na Facebook stranicama i Europskom portalu za mlade, našla sam projekt u Gentu, Belgiji, odakle trenutno pišem ovaj članak. Program je bio rad u nevladinoj organizaciji, Kiwanis, koja pomaže djeci u cijelom svijetu. Sam posao je uredski, rad u marketingu i na raznim treninzima koje pripremamo za ostale volontere u svojoj organizaciji. Proces dolaska u organizaciju sastojao se od 3 online intervjua jer se puno ljudi prijavilo na projekt, ali uspjela sam upasti na program i tjedan dana kasnije sam bila na avionu. Živim u Gentu već skoro godinu dana i projekt mi uskoro završava. U ovih godinu dana uspjela sam upoznati i druge ESC volontere na dva zajednička treninga koje su organizirani od strane Nacionalne agencije u Belgiji. Svaki projekt je drugačiji pa je bilo jako lijepo upoznati ljude koji su u istoj situaciji kao ja i uspoređivati projekte i uvjete.

Puno sam naučila u ovih godinu dana, iskusila belgijsku kulturu, život na zapadu, putovala i zabavljala se, i naravno profesionalno se usavršila. Ova godina mi je proletjela i jedino što žalim je što ne mogu ostati duže. Iskreno preporučujem svima da probaju ESC, može se puno naučiti, kako o poslu, tako i o sebi kao osobi. Isto tako, stvarno rastemo kada smo u multinacionalnim okruženjima. Jedno znam, požaliti nećete sigurno.”

 

Izvor: Jana Matuško

 

 

  • Želiš si dati priliku za životno iskustvo, u dobi si od 18 do 30 godina i zainteresiran/a si za individualno volontiranje koje je omogućeno u okviru programa Europske snage solidarnosti?

Slobodno se javi u PRONI Centar na adresi 204. vukovarske brigade br. 47., u Vukovaru ili nazovi na broj: 032 450 107 ili piši na volonterski-vukovar@proni.hr.

Nudimo:

  • informacije o ESS programu
  • pomoć za prijavu na Europski portal za mlade
  • pomoć pri pisanju CV-a i motivacijskog pisma (radi prijave na željeni program volontiranja u inozemstvu)
  • kontinuiranu komunikaciju sa organizacijom koja će te primiti kao volontera/ku iz HR
  • tehničku pomoć oko odlaska (pronalazak adekvatnog transporta i sl.)
  • upoznavanje/povezivanje sa stranim volonterima koji isto koriste individualno volontiranje u PRONI Centru radi razmjene informacija i iskustva
  • odgovore na tvoja pitanja i podršku u cijelom procesu

 

Tu smo radi tebe! Lijep pozdrav iz PRONI Centra!