Zero waste: život bez otpada – online edukacija

Ako ste se ikada pitali je li moguće u potpunosti živjeti bez otpada (odgovorno naspram drugih i okoline), onda je “Zero waste: život bez otpada – online edukacija” mogući odgovor.

Anamarija Prgomet, koja stoji iza inicijative „Zero waste Croatia“ održat će ciklus edukativno – praktičnih online interaktivnih predavanja i radionica o životu bez otpada te nam pokazati kako je uz malo organizacije i kreativnosti takav život moguć.

Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot (što znači odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati). Tih načela se pridržavaju pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju.

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti prijavnicu na linku ispod.

Prijavnica: https://forms.gle/aJT1j9JB8rEd4BKx8

Broj mjesta je ograničen.

Svh 6 radionica će se održavati vikendom u prijepodnevnom terminu u trajanju od 1h.

Program je namijenjen prvenstveno mladima, ali dobrodošli su i oni koji žele pridonijeti održivim praksama na lokalnoj razini.

OPIS RADIONICA:

1. Zw za početnike i brzi gradski život
Konzumerizam nas je doveo do stanja svijesti koja nam govori da se svakodnevno vrtimo u krug na kotaču koji ne može stati. Mi ne živimo, nego preživljavamo pokušavajući ispuniti sve zahtjeve koje nam diktira moderno društvo. Živimo brzo, jedemo brzo, dišemo brzo, žurimo–i konzumiramo. Zaustavimo se na trenutak i svoje konzumerističke potrebe usmjerimo ka održivim načelima o kojima ćemo pričati na radionici. Predstavit ćemo par koraka za lak prelazak na život bez otpada koji ne mijenja naše navike, ali bitna činjenica je da pritom ne štetimo okolišu.

2. Zw kupaonica i izrada kozmetike
Život bez otpada je jednostavan i stremi ka minimalizmu. Tako je i u kupaonici. Naše dnevna njega tijela je vrlo jednostavna, samo nam treba vremena da nam se sistem očisti od toksina koje smo nagomilali u sistemu. Kroz ovu radionicu ćemo proći kroz sve što nam treba za njegu tijela a ne šteti niti nama niti okolišu. Također ćemo izrađivati jednostavnu kozmetiku od sastojaka koje imamo doma.

3. Zw kuhinja i kupovina, izrada sredstava za čišćenje
Kuhinja je prostorija u kojoj nastaje najveća količina otpada. Stoga ćemo ovdje posvetiti najviše vremena. Kroz ove 3 radionice ćemo proći kroz sve segmente sprječavanja nastanka otpada u kuhinji i održivog načina života u našem kućanstvu.
Na prvoj radionici ćemo proći kroz sve esencijalne potrebe u jednom održivom kućanstvu, zatim kako kupovati bez otpada i podržati lokalnu ekonomiju i gospodarstvo i, na kraju, kako izraditi ekološka sredstva za čišćenje svog doma.

4. 10 koraka do kuhinje bez otpada i kompostiranje
Na ovoj radionici ćemo proći kroz 10 koraka koji nam pomažu u sprječavanju nastanka otpada u kuhinji. Ova tema je iznimno važna jer se godišnje baci 1/3 proizvedene hrane, a u našim kućanstvima je to 50% u odnosu na sve ostale grane proizvodnje i distribucije hrane.

5. Zw radionica kuhanja i veganstvo
Na ovoj radionici ćemo izrađivati namirnice koje su inače industrijski procesuirane, a u kućnoj radinosti ih je vrlo lako napraviti od svega par sastojaka i u par minuta. Također ćemo proći kroz neke segmente prethodne radionice koje nismo uspjeli proći a bitne su za sprječavanje nastanka otpada.
Kroz ovu radionicu ćemo spontano i nenametljivo pričati o veganstvu i njegovoj važnosti u odnosu na planet.

6. Održiva moda i minimalizam, ručno šivanje vrećica (upcycling)
Život bez otpada i minimalizam su usko povezani. Modna industrija je jedan od najvećih zagađivača našeg planeta, a osim toga ne poštuje ljudska prava niti prava djece zemalja u razvoju. Ovdje ćemo govoriti o važnosti održive i spore mode, te zašto je manje-više. Naučit ćemo kako ručno sašiti vrećicu za kupovinu.

O VODITELJICI:
Anamariju Prgomet je veganstvo dovelo do minimalizma i života bez otpada. Strastvena skupljačica antikviteta, starih knjiga i šešira s buvljaka se zasitila svega što ju okružuje i shvatila da ne želi ignorirati činjenicu da se mali broj otpada reciklira. Stoga kreće živjeti bez otpada i pokreće inicijativu Zero waste Croatia s željom da inspirira svoju okolinu. Kroz inicijativu pokreće veselu čistku – akciju čišćenja javnih površina u gradu Zagrebu, Sharingiscaring – platformu za razmjenu uporabnih predmeta, usluga i znanja rasprostranjenu po cijeloj Hrvatskoj, Život – prvi hrvatski zero waste veganski klupski caffe i ostvaruje suradnje sa srodnim udrugama u Hrvatskoj i regiji kroz predavanja, tribine, radionice i ekološke akcije.
* Zero waste: život bez otpada – online edukacija je dio projekta Sustainable school – škola održivog življenja, namijenjenog uključivanju mladih u aktivni život zajednice kroz teme održivog razvoja. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt provodi udruga ISKRA waldorfska inicijativa u partnerstvu s udrugom Ospera i Eko centrom Latinovac.

Izvor: ISKRA Waldorfska inicijativa