Jeste li vidjeli jelenka ili strizibubu? Odmah se javite DZZP-u RH!

Za sliku ili video jelenka i strizibube DZZP daje nagradu!

Državni zavod za zaštitu prirode RH pokrenuo je novi krug akcije za zaštitu i spašavanje ugroženih vrsta. Biolozi te državne institucije organiziraju potragu za najugroženijim vrstama kukaca, jelenskom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom te pozivaju sve one koji vole prirodu da im se odmah, čim vide nekog od tih kukaca jave, da kukce fotografiraju što bolje znaju te po mogućnosti naprave i dokumentarne video snimke! Za one koji budu sudjelovali u ovoj akciji DZZP je predvidio i zanimljive nagrade.

O čemu je riječ i kako se svatko može uključiti u akciju spašavanja jelenka i strizibuba objašnjeno je u pismu DZZP-a:

Dragi prirodoljupci i oni koji će to tek postati,

s veseljem vas obavještavamo kako i ove godine organiziramo potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom. Nadamo se kako će i ove godine Vaš odaziv biti jednak ako ne i veći.

Ako ste u akciji sudjelovali prijašnjih godina, znate zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji su se prvi puta uključili evo razloga zašto su nam jelanak i strizibube bitne i zanimljivi:

-pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša – saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.

-bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava;

-ugroženi su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju

– navedeni su na dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije, zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju;

-kroz potragu za jelenkom i strizibubom širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te se aktivno uključujemo u očuvanje prirode.

Sudjelovati mogu svi. Sve što treba učiniti kada pronađete jelenak i strizibuba je fotografirati ih i fotografije poslati na e-mail adresu: jelenak@dzzp.hr

Uz sliku treba navesti datum, mjesto vrijeme kada su viđeni. Dragocjeno je, ako mobitel ili fotaparat ima tu opciju, napraviti snimke s uključenim GPS-om. Naravno treba navesti svoje ime i prezime jer su za najbolje fotografije i video uratke predviđene nagrade.

Obični jelenak (Lucanus cervus) je najpoznatija vrsta iz porodice jelenci Lucanidae. Mužjaci imaju povećane donje čeljusti poput jelenjeg rogovlja i veći su od ženki. Iako muške donje čeljusti izgledaju zastrašujuće, preslabe su da bi bile opasne. No ženke mogu prouzročiti bolan ugriz. Njihov spor let, obično u sumrak proizvodi karakterističan zvuk. Iako je nekoć bila vrlo brojna, ova je vrsta danas u opadanju i smatra se globalno ugroženom.

Strizibube (Cvilidrete; Cerambycidae), porodica su kukaca iz reda kornjaša. Većina strizibuba može proizvoditi zvuk trenjem prvog prsnog kolutića o izbrazdanu izbočinu s gornje strane srednjeg prsnog kolutića pa su prema tom struganju dobile naziv. U hrvatskim krajevima poznato je oko 300 vrsta od kojih su najpoznatije kućna strizibuba, rosalia alpina, mošusna strizibuba, topolova strizibuba te pjegava cvjetna strizibuba.

Izvor: mok.hr