Kratki vodič za sve buduće studente

Došlo je vrijeme kada iza sebe ostavljaš srednjoškolske klupe. Ako si odlučio/la nastaviti svoje obrazovanje, vjerojatno si na ‘sto muka’ jer ne znaš koji fakultet odabrati, hoćeš li upasti, jesi li se dovoljno pripremio/la. Donosimo nekoliko smjernica.

Počni učiti na vrijeme

Da, da, znamo. Savjet nije originalan. Ali je istinit i ispravan, a to je jedino važno. Jedino redovno učenje otvara vrata svih fakulteta. Što se prije pomiriš s tim, bit će ti lakše. 🙂 Posebno se koncentriraj na obavezne predmete državne mature (hrvatski jezik, matematika i strani jezik) te na izborni predmet koji fakultet zahtijeva. Idealan scenarij podrazumijeva da si redovno učio/la kroz 4 godine te da ćeš ponavljanjem samo osvježiti pamćenje, ali ako si pak vječni kampanjac, bilo bi dobro da si sad u fazi ponavljanja gradiva srednje škole jer matura kuca na vrata.

Složi listu prioriteta

Vjerojatno otprilike znaš što bi htio/htjela studirati. Ako ti je u srednjoj školi jako dobro išao hrvatski jezik, izbor je zaista velik. Možeš birati između kroatologije, kroatistike, komparativne književnosti, a ako se vidiš u novinarskim vodama, odaberi studij novinarstva, komunikologije ili neki studij medija. Ako si pak u srednjoj školi bio računalni maher, vjerujemo da će se na listi tvojih prioriteta pronaći studij računarstva ili informatike.

Uskladi izbor sa situacijom na tržištu rada

Da odmah na početku razjasnimo, to ne znači da bi svi trebali upisati farmaciju, medicinu, elektrotehniku/računarstvo, ali bilo bi dobro da biraš studijske programe koji ti u početku jamče lakšu zapošljivost.  Stoga svakako pripazi da se i među tvojih top 10 fakulteta pronađe njih nekoliko s kojima će ti kasnije biti lakše pronaći posao. Svakako se aktiviraj odmah na početku studija (poslovi, studentske udruge, volontiranje..).

Nemoj se povoditi za drugima

Imaš žarku želju studirati u Zagrebu, ali ti ekipa ide u Rijeku ili Osijek? Ostani pri svom izboru! Nemoj dopustiti da zbog drugih ljudi ne slijediš svoje snove. Na faksu ćeš ionako susresti mnoge druge ljude s kojima ćeš započeti divna prijateljstva. Naravno, svoje stare prijatelje nikad ne smiješ zaboraviti i trebate održavati kontakt, ali i sami ćete tijekom vremena postati svjesni da je teško uskladiti fakultetske obaveze. Puno teže nego što je to s kolegom s kojim si na istom smjeru.

Istražuj

Kad odabreš fakultet, napišeš državnu maturu i upadneš na isti (čestitamo!), uzmi si vremena i istraži svoj budući fakultet. Raspitaj se koji su kolegiji teški, s kojima se ipak nećeš tako namučiti, koje profesore trebaš izbjegavati (pssst), a s kojima možeš razviti prijateljski odnos. Ako se ranije upoznaš sa sistemom po kojem fakultet funkcionira, kasnije će ti biti puno lakše.

Možda ti može i pomoći baza sveučilišta i veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Bazu preuzmi OVDJE.

Izvor: educentar.net