#NisamOdPlastike

“Nisam od plastike” naziv je novog izazova koji se proširio društvenim mrežama. Cilj je na 30 dana plastični proizvod zamijeniti nekim drugim ekološkim. Izazovom se nastoji apelirati na građane da promijene svoje navike.

Navike možeš promijeniti tako da plastične vrećice koristiš više puta ili ih zamijeniš platnenim, koristiš staklene posude, kartonsku ambalažu, zapravo sve što može zamijeniti plastiku za višekratnu upotrebu.

12 načina koji će ti pomoći smanjiti upotrebu plastike

Prestani koristiti plastične vrećice za kupovinu
Umjesto plastičnih vrećica koristi platnene vrećice, možda će ti na početku biti teško zapamtiti da ih poneseš sa sobom u trgovinu, ali uskoro ćeš se naviknuti. Bit će ti puno lakše i napuniti ih i nositi namirnice u njima.

Prestani kupovati vodu u plastičnim bočicama
Plastične bočice za vodu su još jedan od zagađivača okoliša te su jedan od najčešćih otpada s plaža. Koristeći vodu iz slavine možeš uštedjeti novac i sačuvati zdravlje jer je poznato da plastične boce ispuštaju toksine štetne po zdravlje. Plastične bočice možeš zamijeniti staklenim ili termos bocama, te tako očuvati zdravlje i okoliš.

Kupuj hranu iz rinfuze
U mnogim trgovinama možeš kupiti namirnice u rinfuzi, kao što su grah, orašasti plodovi, riža i ostale žitarice. Upotrebom platnenih vrećica možeš izbjeći nepotrebnu ambalažu i uštedjeti novac.

Ukoliko piješ kavu za van, ponesi termos bocu
U Hrvatskoj je posljednjih godina sve popularnija kava za van koja se prodaje u plastičnim čašama. Iako izgledaju kao papirnate čaše, obično su ispunjene plastikom nazvanom polietilenom. Možeš sačuvati okoliš tako da zamoliš trgovce da kavu uliju u tvoju termos bocu ili šalicu sa poklopcem.

Promijeni navike skladištenja hrane
Pokušaj se prisjetiti svih plastičnih vrećica, spremnika, posuda koje koristiš. Sva plastika, uključujući i navedenu je izrađena od potencijalno štetnih kemikalija za zdravlje, uključujući BPA i DEHA, što znači da lako može ući u hranu koju ćeš pojesti. Umjesto korištenja plastičnih posuda, možeš koristiti staklene, keramičke posude ili zdjele za hranu.

Izbjegavaj smrznutu hranu
Smrznuta hrana je uobičajena, ali nije samo štetna za zdravlja nego i okoliš. Osim što je često vrlo procesuirana i punjena kemikalijama, dolazi u plastičnom pakiranju. Čak i hrana pakirana u ekološki prihvatljivoj ambalaži je presvučena slojem plastike, pa ju je bolje izbjegavati.

Ne žvači žvakaće gume
U prošlosti su se žvakaće gume izrađivale od prirodnog biljnog soka iz stabla i prirodnog oblika gume. No, kada su znanstvenici stvorili sintetičku gumu, tvornice su zamijenile prirodnu gumu s polietilenom i polivinilnim aceatom. To znači da zapravo žvačeš plastiku koja može biti i vrlo toksična jer je to vrsta kemikalije koja izaziva tumore kod laboratorijskih miševa. Također, bačene žvakaće gume štete okolišu.

Izbjegavajte plastični pribor za jelo i slamke za piće
Kada idete na izlet, ponesite sa sobom tradicionalni pribor za jelo, a ne plastični. Nije problem ponijeti ga sa sobom i doprinosi očuvanju okoliša. Slamke za piće su potpuno nepotrebne osim ako postoje zdravstveni razlozi za njihovo korišenje. Također ih možete zamijeniti s metalnim ili staklenim slamkama.

Počni koristiti univerzalno sredstvo za čišćenje kuće
Svi proizvodi za čišćenje kućanstva, ne samo da su vrlo skupi, nego su i štetni za zdravlje i za planet jer dolaze su plastičnoj amabalaži i puni su kemikalija. Koliko ih imaš u svom domu? Sve njih možeš zamijeniti jednom ekološkom alternativom – octom. Ocat je jedan od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje, a ukoliko želite bolji miris dodajte malo eteričnog ulja ili limunove kore.

Zamijeni umjetne osvježivače zraka s difuzerom sa eteričnim uljima
Osvježivači prostora dolaze u plastičnoj amabalaži, štetni su za zdravlje i puni su kemikalija koje udišete. Eterična ulja su jednako učinkovita, često mirišu puno bolje od umjetnih mirisa, ne sadrže toksine i dolaze bez plastične ambalaže. Bolje je uložiti novac u difuzer za eterična ulja, nisu preskupi i pružaju ugodan miris u prostoriji. Druga opcija je dodati nekoliko kapi ulja u posudicu s vodom.

Za one malo hrabrije:

Zamijeni kupljene šampone i regeneratore sa prirodnim
Postoji mnoštvo prirodnih alternativa pomoću kojih možeš oprati i njegovati svoju kosu. Lako je napraviti prirodni šampon tako da pomiješaš četvrtinu šalice tekućeg kastiljskog sapuna, pola žličice maslinovog ulja i četvrtinu šalice vode. Možeš ga držati u staklenoj ili keramičkoj posudici. Također, kokosovo ulje je jedan od najboljih regeneratora za zdravu kosu jer ju hidratizira i sadrži vitamine E i K. Nanesi ga na cijelu kosu sve do vrhova, zamotaj kosu u ručnik i drži najmanje jedan sat, te zatim isperi.

Napravi pastu za zube
Mnoštvo plastike koja zagađuje naše oceane je mikroplastika čije je sitne čestice nemoguće izdvojiti. Često se koriste u proizvodima poput pasta za zube, maskama za čišćenje lica, sredstvima za piling kože. Ukoliko izradiš pastu za zube, ne samo da ćeš izbjeći korištenje mikroplastike nego i plastične ambalaže. Pastu za zube možeš izraditi tako da pomiješaš 2 velike žlice sode bikarbone, pola velike žlice morske soli, 2 velike žlice bentonit gline i dodaš 10 do 20 kapi pepermintovog ulja u nemetalnu ili stakenu posudu, pomiješaš sve i možeš oprati svoje zube.

Izvor:naturallivingideas.com