Odlazak djeteta u vrtić – izazovi i savjeti

Prvi odlazak u vrtić velika je promjena u vašem i životu vašeg djeteta. Vrtić je okruženje u kojem će dijete razvijati socijalizaciju i komunikacijske vještine, zato ne morate brinuti o tome što sve zna raditi, primjerice prepoznaje li slova i brojeve. No, odlazak u novo okruženje i upoznavanje novih lica kod mnoge djece budi osjećaje poput straha i negodovanja.

‘Najvažnije je da dijete čuje da svaki dan mama ili tata dolaze po njega i zajedno idu kući‘, Jelena Matić Zbiljski, dipl. socijalna radnica i savjetovateljica.

Razdoblje prilagodbe

Igre kojima dijete možete pripremiti na polazak u vrtić pogledajte OVDJE.

Kada počne razdoblje prilagodbe i dijete konačno nakon svih priprema ulazi u svijet vrtića, suze se nerijetko mogu vidjeti i na licima roditelja.

Kako biste zajedno s djetetom lakše prebrodili svoje prve rastanke, bitno je da imate povjerenje u osobe i instituciju kojima ostavljate svoje mališane na povjerenje.

Koliko god se u tim trenucima činilo teško ili nemogućim, morate se koncentrirati i pokazivati smirenost, a ne zabrinutost ili žalost što ostavljate dijete. Djeca vrlo lako osjete roditeljeve osjećaje, a to znači da će se onda i sama tako osjećati.

 

Pričajte djetetu o tome kako će se igrati i koliko će lijepih stvari doživjeti, a kada dođete po njega, sve će vam ispričati. Odgajateljicama pristupite s osmijehom i neka dijete osjeti da se ne bojite što će ostati s njima. Vidi li dijete da su vama odgajateljice osobe kojima vjerujete i ono će im se lakše prepustiti.

Ako upisujete jasličara, pripremite se za dulju adaptaciju i sačuvajte dio godišnjeg ili se dogovorite s bližnjima da vam pomognu u preuzimanju djeteta iz vrtića. Djeca mlađa od tri godine teže se odvajaju od majke i to je sasvim normalno. Najbezbolniji trik je – neka otac vodi dijete u vrtić.

Vrtić kao nagrada

Razgovor o vrtiću u pozitivnom svjetlu, o stvarima koje će tamo raditi, koga će upoznati i što vi znate o vrtiću pomoći će djetetu da bolje razumije što vrtić jest, no nemojte obećavati stvari koje ne možete znati, poput ‘sve će ti biti super’, ‘imat ćeš puno prijatelja’ i slično.

Prije polaska pokažite djetetu vrtić, makar izvana, ispričajte kakve vesele priče o druženju, prijateljstvu i da je to zapravo najljepši način da provede vrijeme dok ste vi na poslu.

U slučaju mlađe djece prilagodba njihovog dnevnog ritma vrtićkom je važna jer će im se time olakšati slijeđenje vrtićke rutine. Tako je poželjno dijete koje ima dva dnevna spavanja prilagođavati na jedno spavanje poslije ručka.

Rastanak

Rastanak s djetetom ne smije trajati dugo, s previše smirivanja ili uvjeravanja, a najgore što možete učiniti jest vratiti se kada čujete da dijete plače. Velika većina djece se zapravo, unatoč početnom dramatičnom plaču, zaigra unutar par minuta nakon odlaska roditelja.

Tete i roditelji

Da bi se dijete osjećalo sigurnim i što prije prihvatilo činjenicu da će svakodnevno biti u vrtiću, vrlo je važno da uspostavite komunikaciju s tetama. One će vam najbolje znati reći je li dijete jelo ili spavalo, je li se igralo ili se povlači u sebe i plače. Također će vas upozoriti ako primijete bilo kakvu lošu promjenu te je vrlo važno da i vi njima kažete kako se dijete ponaša kod kuće. Obostrana suradnja najbrže će dovesti do toga da vaš mališan prihvati ostanak u vrtiću. Tome može pomoći i omiljena igračka, dekica ili duda varalica odnosno neke stvari koje dijete donosi od kuće, a služe mu za utjehu.

‘Važno je i osamostaljivati dijete ovisno o njegovoj dobi. Mlađe dijete možemo poticati u većoj mjeri da jede samo žlicom ili pije iz čaše, dok ćemo od starijeg djeteta tražiti da se samo oblači i obuva te posprema igračke’, psihologinja Ivana Ćosić Pregrad, iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Kako izgleda jedan prosječan dan vašeg djeteta u vrtiću pogledajte OVDJE.

Nakon prvih nekoliko dana odgajateljica će procijeniti kada je dijete spremno za cjelodnevni boravak, a većina djece uspijeva to postići u dva tjedna.

Prednosti vrtića

Kolektiv je vrlo važan za dijete. Što ranije nauči kako funkcionirati u grupi, lakše će se kasnije uklopiti u društvo. Kada krene u vrtić, u grupi vršnjaka djetetu će se razviti osjećaj pripadnosti, naučiti će „čekati svoj red“, dijeliti igračke. Spontano će učiti od druge djece, procjenjivati svoje vrijednosti i slabosti i na vrijeme shvatiti da nismo svi isti. Također, upoznat će i druge odrasle osobe.

Ako trebate stalnu skrb za dijete u uobičajenom radnom vremenu, jaslice ili vrtić su dobra opcija za vas.

U vrtiću dijete provodi vrijeme sa svojim vršnjacima, oponaša njihovo ponašanje i napreduje u razvoju, razvija socijalne vještine, uči se samostalnosti i empatiji. Okruženo je mnogo većim brojem edukativnih materijala i poticaja nego što ih ima kod kuće, a o njemu se brinu educirane osobe čiji je posao da aktivnosti i obrazovanje prilagode djetetovoj dobi kako bi što bolje utjecali na njegov psihički, fizički i kreativni razvoj. 

Ja danas neću u vrtić – o zakašnjeloj prilagodbi djeteta na vrtić pročitajte OVDJE.

 

Izvor: klokanica.24sata.hr
: tportal.hr
: jglobitelj.hr
: roditelji.hr
: bebac.com