Prvi dan ljeta 2017.

Danas u 06:25 sati nam je slu┼żbeno┬ástiglo ljeto┬á­čî×

Ovaj dan se jo┼í naziva i dugodnevnica ili ljetni solsticij, kada je dan najdu┼żi, a no─ç najkra─ça. Dan ─çe trajati 15 sati i 36 minuta, a no─ç 8 sati i 24 minuta.

Dan kada po─Źinje ljeto┬áoduvijek se slavi u raznim kulturama ┼íirom svijeta.

Zanimljivost vezano za prvi dan ljeta je Stonehenge. Mnogi smatraju da je Stonehenge hram┬áposve─çen nebu, precizni astronomski opsevatorij – stijene su postavljene tako da se u odnosu na pad sun─Źeve svjetlosti iz njih mogu izra─Źunavati kalendari. Prolazi izme─Ĺu stijena su postavljeni tako da pokazuju kako sunce i mjesec tijekom cijele godine izlaze i zalaze. Graditelji kamenoga grada posjedovali su znanja iz pitagorijanske matematike, premda su ┼żivjeli najmanje oko 1500 godina prije slavnoga Grka.

Tradicionalno svake godine na ljetni solsticij Stonehenge posjeti preko 35.000 posjetitelja kako bi se divili izlasku sunca na ovom drevnom mjestu. Me─Ĺutim, ni danas nije poznato kako su zagonetni graditelji Stonehengea dovukli nekoliko tona te┼íke kamene blokove do ovog mjesta, niti zbog ─Źega su napravili ovako impresivan hram.

Ljeto je najomiljenije godi┼ínje doba, zavr┼íavaju ispiti na fakultetima i po─Źinju godi┼ínji odmori, po─Źinje sezona kupanja i sun─Źanja i jo┼í mnogo toga ┼íto nas ─Źini veselim i opu┼ítenim. S obzirom na prognoze meteorologa o─Źekuje nas dugo i izuzetno toplo ljeto.

U Vukovaru, pored otvaranja sezone kupanja na ve─ç poznatoj Adi, u┼żivajte u ljetu uz pregr┼ít zanimljivih doga─Ĺaja.