Putokaz za pisanje eseja

Borite li se s pisanjem eseja? Zbunjuje vas gdje vaši argumenti počinju, a završavaju zaključci. Donosimo vam plan u pet točaka koji će vam olakšati pisanje.

Iako, kao što znate postoje tri vrste školskog eseja interpretativni, usporedna analiza i raspravljački u tekstu koji slijedi nećemo se baviti pojedinom vrstom eseja već ćemo vam opisati najvažnije sastojke koje svaki dobar esej treba imati.

Plan u pet točaka

Prethodno napisani eseji: Pitajte svog nastavnika da vam da primjere kvalitetnih prethodnih eseja. To vam može znatno olakšati, jer čitajući druge eseje steći ćete dojam kako treba formirati esej, na koja pitanja odgovoriti te kako ga urediti.

Ključne teme: Zapišite što mislite koja je glavna tema ili teme o kojima ćete pisati u eseju. Promislite čime se vaša tema uistinu bavi? Koji su uzroci i posljedice? Kako je usporediti s prethodno stečenim znanjima? Esej svakako treba odražavati vašu osobnu reakciju na tekst. Stoga se nemojte bojati iznijeti svoje mišljenje, zauzmite svoj stav i argumentirajte. Vjerujte svom sudu – najvjerojatnije ćete biti u pravu!

Napišite kratak pregled onoga što želite uključiti u svoj esej. Napravite osnovni koncept, a zatim u njega uključite i smjernice i bilješke. Dakle, napišite uvod, zatim skicirajte odlomak po odlomak dok ne dođete do zaključka. Dobar koncept i smjernice su 75 % dobrog eseja. Trebali biste biti u stanju napisati koncept u 10 minuta.

Organizacija vremena: Vježbajte pisanje eseja u okviru vremena koje će vam biti na raspolaganju tijekom pisanja zadaćnice ili pisanja eseja na državnoj maturi. Obratite pažnju na to za koji vam je proces u pisanju trebalo najviše vremena.

Drugo mišljenje: Dajte svoj esej na čitanje nastavnicima, kolegama. Oni će zasigurno imati zanimljivih komnetara.

Izvor: www.skole.hr