U Osijeku kreće jedinstveni studij za one koji vole žice tamburice 🎸

Vjerojatno ne postoji osoba u Hrvatskoj koja ne zna što je tambura, a osobito iz kojeg dijela Lijepe naše dolazi. Premda se tambura svira u glazbenim školama, mladi glazbenici dosad nisu imali gdje nastaviti s akademskim obrazovanjem za ovaj nacionalno prepoznatljivi instrument.

Tamburau narodu omiljenija u deminutivu “tamburica”, narodni je trzalački instrument, a u Slavoniji je već odavno simbol tradicije veselja, ali i utjehe. Kada je riječ o školovanju, dosad se tambura svirala isključivo u osnovnim i srednjim glazbenim školama i to bez mogućnosti nastavka u visokom obrazovanju.

Ipak, neke su se stvari, nakon dugogodišnje borbe skladatelja i profesora Davora Bobića i njegovog tima, pokrenule pa će sada tambura konačno stati uz bok drugih “akademskih” glazbala. No, smjer Tambure bit će specifičan ne samo zato što je prvi u Hrvatskoj nego je jedinstven u čitavom svijetu. Osim Tambure, profesor Bobić se založio da se otvore još dva smjera na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Odjelu za glazbenu umjetnost: onaj gitare i kompozicije, no ne treba zaboraviti i novi diplomski studij Tamburaškog umijeća.

Studij kreće najesen, a prijemni ispit bit će između 14. i 16. rujna, a zasad se čini da je interes velik.

Cijeli intervju i tekst pročitajte OVDJE.

Smjer Tambura organiziran je u sklopu studija Žičanih instrumenata. Preddiplomski studij moći će upisati četiri redovna i četiri izvanredna studenta, a na sveučilišnom diplomskom studiju Tamburaškog umijeća, šest je mjesta za redovne i četiri za izvanredne studente.

Više o novim studijima i smjerovima možete pročitati OVDJE.

Izvor: mojfaks.com