10 dužih romana koje vrijedi pročitati

U današnje vrijeme teško je uhvatiti išta slobodnog vremena, a kamoli dovoljno za čitanje ozbiljnog štiva od 500 stranica. Izdvajamo deset najboljih knjiga za koje trebate nešto više vremena, no nećete požaliti kad ih pročitate.

1. Ana Karenjina, Lav Nikolajevič Tolstoj

Roman priča o tragičnoj romansi, no ovaj ep ipak progovara o mnogo više društvenih pitanja nego što se na prvi pogled čini. Tolstoj ovdje piše o nepoštovanju i radu, istražuje rusko društvo te kritizia aristokratsku tromost.

2. Middlemarch, George Eliot

Martin Amis nazvao je njenu ‘studiju provincijalnog života’ jednim od najvećih i najvažnijih romana na engleskom jeziku. Unatoč problematičnosti i dojmu konfuzije u određenim poglavljima te pesimističnoj sudbini junakinje Dorthee, knjiga vrijedna svake pročitane stranice.

3. 1Q84, Haruki Murakami

Glavni lik romana Aomame istražuje stvarnost koja je bitno drugačije od njene, a priča joj se isprepliće i kasnije spaja s pričom Tenga, urednika jednog književnog časopisa.

4. Zločin i kazna, Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Legendarno djelo ruskog pisca dio je lektire u srednjim školama, no ukoliko ste se ‘izvlačili’ od čitanja istog, pogriješili ste. Etičke dileme Raskoljnjikova u ovom djelu opravdat će utrošeno vrijeme za čitanje.

5. Tessa iz obitelji d’Uberville, Thomas Hardy

Ovaj roman je izazvao i ispitao seksualne konvencije s kraja 19. stoljeća i vremena industrijske revolucije. Hardy je jedan od prvih pisaca koji istražuje savremeno stanje duha te stavlja naglasak na kontrast ruralnog načina života i industrijske revolucije.

6. 2666, Robert Bolano

Junak romana, reporter, filozof i detektiv vrlo brzo će vas uvući u bogati svijet u kojem opisuje kulturu kroz praćenje misije u kojoj traži misterioznog pisca. Ovo je roman na kojem me Bolano radio zadnjih pet godina života, u vrijeme kad je umirao od ciroze jetre uzrokovane lošim alkoholom i drogama. ‘2666’ je doslovno njegov literarni testament.

7. Infinite Jest, David Foster Wallace

Ovaj će vas roman zabaviti razigranim jezikom, živopisnim stilom i savršeni opisima zapleta. Upravo to ovu knjigu čini lakšom za čitanje i zabavnijom nego što se na prvi pogled čini.

8. U potrazi za izgubljenim vremenom, Marcel Proust

Proustov način pisanja jedinstven je, zbog čega čitatelje vodi u njegova burna sjećanja. Nećete požaliti pročitate li ovo njegovo djelo.

9. Zlatna bilježnica, Doris Lessing

– Djelo složene narativne strukture, koje tematizira društvenu poziciju intelektualke i umjetnice u nastojanju da realizira autentičnu egzistenciju, prepoznato je već šezdesetih godina kao knjiga iznimno važna u feminističkom promišljanju problema pozicije ženskog subjekta, rekla je Madelein Crum.

10. The Goldfinch, Donna Tartt

Književna kritičarka New York Timesa Michiko Kakutani ovo je djelo nazvala ‘dickensijanskim’, što je vrlo dobar znak.

Izvor: srednja.hr