Prijavi se na srednjoškolsko poslovno natjecanje i iskaži IDEJU!

Ideja godine 2023. srednjoškolsko je natjecanje koje vrednuje poznavanje kreativnost, odvažnost i poduzetni duh.

Organizira ga portal srednja.hr, a ove godine se održava jedanaesti put.

  • Prijaviti se mogu svi učenici srednjih škola u Hrvatskoj, sami ili u timovima od najviše troje učenika. Ako žele, mogu imati i mentora, nastavnika ili nastavnicu koji će im pomoći u osmišljavanju njihove ideje.

Ideje za aplikacije, web platforme, uređaje, kombinacija svega navedenog, nešto sasvim drugačije – sve dolazi u obzir na Ideji godine.

Jedino PRAVILO: Ideje moraju uključivati neku od suvremenih tehnologija i tržištu ponuditi nešto novo.

 

  • Prvi korak – napišite poslovni plan!

Natjecanje se odvija u dvije faze. U prvoj se učenici prijavljuju slanjem svog poslovnog plana. Obrazac poslovnog plana dostupan je ovdje. Plan obuhvaća nekoliko osnovnih tema: poslovna ideja, tržište prodaje, marketinške aktivnosti, financijski podaci, društveno odgovorno poslovanje.

Obrazac je osmišljen tako da učenike vodi, korak po korak, kroz osmišljavanje njihovih poslovnih ideja. Poslovni plan ne smije biti kraći od 4, niti duži od 15 stranica. Cijenit će se i svaki drugi oblik prezentiranja poslovne ideje (video, prezentacija ili nešto drugo).

  • Nude i pomoć za sve koji se žele prijaviti

Plan se šalje ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.

Učenici koji svoj plan pošalju do 11. travnja, kada se zatvaraju rane prijave, imat će i dodatnu prednost. Žiri će njihove prijave pregledati, a potom će im dati povratnu informaciju o tome što mogu popraviti. Finalni rok do kojeg se mogu slati prijave zatvara se 25. travnja.

Učenicima ćemo ove godine pomoći na još jedan način – održat će se Zoom edukaciju o tome kako napisati dobar poslovni plan! Edukacija je idealna prilika za dobiti odgovore na pitanja oko osmišljavanja poslovne ideje i prijava na Ideju godine.

Održat će se 12. travnja, a sudjelovat će moći isključivo oni koji se prije toga prijave putem ove poveznice.

Kako izgleda finale Ideje godine?

Nakon što žiri odabere i proglasi finaliste, najboljih deset timova ili pojedinaca, čeka nas druga faza natjecanja – samo finale! U finalu koje se održava uživo, natjecatelji svoju ideju trebaju predstaviti stručnom žiriju i uvjeriti ih da je baš ona najbolja.

Finalisti će imati otprilike dva tjedna da pripreme i usavrše svoj pitch, a jedan najbolji tim ili pojedinac kući će ponijeti 1.300 € bruto investicije, a taj iznos će dobiti na PBZ kartici. Nakon proglašenja pobjednika, sve natjecatelje čeka proslava, a idući dan i obilazak partnera natjecanja na kojem će imati priliku vidjeti kako startup svijet funkcionira u praksi. Večeru, noćenje i doručak finalistima osigurava organizator.

 

  • Važni datumi

11. travanj u 23:59h – Rok za rane prijave

12. travanj – online edukacija s početkom u 11 sati

25. travanj u 23:59h – Finalni rok za prijave

28. travnja – Proglašenje finalista

4. svibanj – Finale u prostoru EFFECTUS veleučilišta, zlatnog partnera Ideje godine

5. svibanj – doručak, obilazak partnera, odlazak kući

  • Odgovore na često postavljena pitanja i pravila sudjelovanja na Ideji godine pronađite ovdje.

 

Izvor: srednja.hr