6 načina da poboljšate pamćenje

Zapitajte se, što možete učiniti svaki dan kako biste bili pametniji? Provjerite nekoliko jednostavnih i efikasnih stvari koje možete uključiti u dnevnu rutinu.

Pametno provedite vrijeme na internetu

Ne morate svaku pauzu od učenja provoditi na društvenim mrežama ili gledajući fotografije slatkih životinja kojima nema kraja, jer uvijek pronađete ‘samo još jedan’ link na koji biste mogli kliknuti.

Internet je veliki izvor odličnih alata za obrazovanje, kao što su online tečajevi, inspirativni ‘TED talks’ ili alati za poboljšanje vokabulara i učenja stranih jezika. Zamijenite nekoliko minuta gledanja videa kako su se slatki pas i mačka sprijateljili, s nečime što će potaknuti vašu znatiželju i naučiti vas nešto novo.

Zapišite što ste naučili

Napišite barem 400 riječi dnevno o stvarima koje ste tog dana naučili – zapišite pojmove, definicije i ukratko prepričajte ono što smatrate da je vrijedno zabilježiti. Izvrstan način da pratite svoj napredak, te jednog dana kada se vratite na te bilješke vidite jesu li te informacije ostale samo informacije ili su se ipak pretvorile u znanje.

Napravite listu stvari koje ste napravili

Veliki dio inteligencije je samopouzdanje i sreća, stoga povećajte oboje kreiranjem liste zadataka koje ste obavili, a ne onih koje još morate riješiti. Kada okrenete stvari na pozitivno, bolje ćete se osjećati, naročito kada vidite koliko ste stvari uspjeli odraditi.

Zaigrajte Scrabble/ slažite puzzle

Igre riječima, slaganje puzli nisu samo igre kojima možete skratiti kišno nedjeljno popodne, nego zabavne aktivnosti kojima jačate svoje moždane vijuge. Učite logički zaključivati, razmišljati i brzo donositi rješenja i zaključke. Zaigrajte Scrabble bez pomoći knjiga ili interneta.

Okružite se pametnim ljudima

Druženje s pametnijim ljudima od vas, koliko se god ponekad loše osjećali, može biti najbrži način da naučite nove stvari. Vaš IQ prosjek je kvocijenta inteligencije vaših 5 najbližih prijatelja/ kolega/ suradnika, navodi Saurabh Shah, voditelj ključnih kupaca jedne kompanije.

‘Okružite se pametnim ljudima’, slaže se developer Manas J. Saloi., ‘Trudim se provesti što više vremena s ključnim ljudima. Nisam nikada imao problema prihvatiti činjenicu da sam samo prosječan programer, i da moje vrijeme za učenje tek počinje. Budite uvijek skromni i spremni učiti.’

Objasnite ono što ste naučili drugima

‘Ako ne možete nešto objasniti na jednostavan način, ne razumijete to dovoljno’, rekao je jednom Albert Einstein.

Tijekom učenja, pokušajte ispričati ono što ste naučili drugima kako bi vam informacije zaista ‘ostale u glavi’. Preporuča se učenje u grupi, ili u paru s prijateljem gdje imate priliku odmah prenijeti informacije kolegama, čuti objašnjenje iz njihove perspektive, te na kraju stvoriti vlastitu definiciju.

Isto tako, kolege vas na vrijeme mogu upozoriti ako ste se negdje previše ‘zapetljali’.

Izvor: educentar.net