7 mjeseci kao volonterka Crvenog križa Vukovar

Lorena Trupiano je međunarodna volonterka PRONI Centra za socijalno podučavanje koja je došla u Vukovar preko programa Europskih snaga solidarnosti.

U nastavku pročitaj njezinu priču 🙂

 

Pozdrav svima, moje ime je Lorena, imam 28 godina i dolazim iz Italije. Imala sam sreću biti međunarodni volonter PRONI Centra u Vukovaru u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem Vukovar preko programa Europskih snaga solidarnosti.

Volonter Ignasi (20, Španjolska) i ja provodili smo mnogo različitih aktivnosti. Tijekom zime, na samom početku našeg iskustva, počeli smo dostavljati drva i peći potrebitim obiteljima koje žive u raznim selima širom istočne Slavonije. Osim što smo se mogli staviti u službu zajednice koja pomaže ranjivim ljudima, imali smo priliku i vidjeti nova mjesta, otkriti najdublju i istinsku Slavoniju sa njenim šarmantnim i atraktivnim zimskim krajolicima i naučiti mnogo novih riječi! Zahvaljujući ovim aktivnostima, naučili smo kako na hrvatskom jeziku reći „drvo“, „krv“, „štednjak“, „snijeg“ ili „hladno“, čak i prije nego što smo naučili pozdravljati lokalne prijatelje i razgovarati s njima, možete li zamisliti?! Ali ovako život uglavnom ide. Sve je u preživljavanju, zar ne ?!

Trenutno smo uključeni i u dostavu hrane ljudima s manje mogućnosti i za nas je uvijek vrlo korisno dobiti njihove osmijehe, prijateljstvo i male dnevne razgovore u zamjenu za ono malo pomoći koju im možemo pružiti.

            

Iskustvo s Crvenim križem koje me najviše obilježilo vezano je uz situaciju uzrokovanu potresom koji je u prosincu prošle godine pogodio Petrinju i Sisak. Iako je uvijek vrlo teško reagirati na tako tužne i šokantne događaje, i Vukovarci i volonteri Crvenog križa odmah su se udružili kako bi pružili pomoć, svaki od njih sa raspoloživim sredstvima, alatima i vještinama. Moj glavni zadatak bio je pomoći u popisivanju doniranoga, prikupljanju, pakiranju hrane i proizvoda za osobnu higijenu, kao i zimske odjeće i pokrivača za pogođeno stanovništvo. Nakon toga, naš je interventni tim tamo otišao dostaviti tu robu i pružiti opću pomoć lokalnoj zajednici. Vidjeti da ljudi provode u djelo sedam temeljnih načela Crvenog križa (humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost) i da su izravni svjedoci sve te ljubavi, solidarnosti, uzajamne pomoći, podrške i dobrote, nadahnjuje me i pomogao mi je odrasti kao osoba i prije nego kao budući profesionalac. Omogućilo mi je da se osjećam dijelom nečeg većeg i zahvaljujući tome sam sve više i više sigurna u osobu u koju želim jednog dana postati: radnik humanitarne pomoći.

                     

Uvijek ću biti zahvalna na osjećajima koje sam osjećala, vezama koje sam stvorila i ljubavi i solidarnosti koje sam vidjela. Hvala puno Hrvatski Crveni Križ što ste nam dopustili da budemo dio vaše obitelji!