7.travnja – Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj zdravstvenoj temi čime bi se skrenula pažnja na prioritetne probleme od utjecaja na širu populaciju, kao i na važnost ulaganja u zdravlje.  Aktivnosti i sredstva vezana uz pojedinu temu ne odnose se samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine.

Ovogodišnja tema dana zdravlja sa sloganom „Podrška medicinskim sestrama i primaljama“, posvećena je osnaživanju uloge medicinskih sestara i primalja kao podsjetnik na važnost njihova rada u očuvanju svjetskog zdravlja, a sve u ozračju pandemije koronavirusa zbog koje je veliki dio svijeta poduzeo do sada nezapamćene mjere predostrožnosti i izolacije.

Hrvatska je na vrijeme i vrlo angažirano krenula s javnozdravstvenim aktivnostima kako bi spriječila rapidno širenje bolesti u društvu. Najvažnija aktivnost koja se naglašeno potiče je higijena u doba zaraze, a čine ju nošenje zaštitnih maski (najučinkovitije su u sprečavanju zaraženih da kašljanjem prenesu kapljice s virusima na zdrave osobe) te nošenje rukavica, odnosno često pranje ruku kako ne bismo virus prenijeli do sluznice nosa ili grla gdje će se moći umnožavati.

Druga važna javnozdravstvena aktivnost je tzv. socijalno distanciranje (filozofi kažu da bi bolji naziv bio fizičko distanciranje, a socijalno se povezivanje pokazalo iznimno važnim za očuvanje dobroga psihičkog i emocionalnog zdravlja u doba samoizolacije)

Dok je cilj higijenskih mjera spriječiti zaraziti pojedinca koji ih provodi, cilj socijalnoga distanciranja je maksimalno moguće usporiti širenje bolesti.

Izvor: Info centar za mlade Osijek