Bez slamke, Molim! Srpanj mjesec bez plastike.

Naš se svijet guši u plastičnom otpadu. Svake minute svakoga dana u more se iskrca cijeli jedan kamion otpadne plastike.

Čista voda od životne je važnosti svakom pojedincu i svakoj zajednici na Zemlji. Bez obzira radi li se o moru, rijekama, potocima i jezerima ili pitkoj vodi iz slavina – imamo pravo uživati u zdravoj i čistoj vodi.
Jedini način da spriječimo daljnje onečišćenje plastikom jest da prestanemo koristiti jednokratnu plastiku u svakodnevnom životu. Već dugo i predugo, pakiranjem svojih proizvoda u plastičnu ambalažu, korporacije nam nameću neodrživ stil života. Godinama nas se pokušava uvjeriti da je rješenje tog problema u recikliranju, odnosno boljem gospodarenje otpadom. Međutim, danas znamo da se više od 90% plastike ne reciklira.
Samom reciklažom nije moguće izvući se iz ovog začaranog kruga i krize uzrokovane suludim gomilanjem plastike koja dospijeva u okoliš i na koncu završava u našim morima. Vrijeme je da se konačno svi – a u prvom redu korporacije i političari – počnemo oslobađati najezde plastike za jednokratnu upotrebu.

Slamke su jedna od najčešće pronađenih vrsta plastičnog otpada na plažama diljem svijeta. Treba li nam zaista slamka ili možda možemo prinijeti čašu ustima dok pijemo? 🙂 I gdje će ona poslije završiti? Nije teško reći “ne”, počnimo od danas!