“Climate Changes. Truth does not.”

Kao i svake godine, tako i ove, 17. travnja,  rezerviran je za obilježavanje Europskog dana informiranja mladih. Ove godine povodom obilježavanja Europskog dana informiranja mladih te proslave svog rođendana ERYICA je pokrenula kampanju pod nazivom:

Climate changes, truth does not.

Stay informed, check for yourself.

Cilj kampanje je pozvati mlade da kritički promišljaju i ohrabriti njihovo zagovaranje jedne od najvažnijih tema desetljeća: klimatskoj krizi.

Činjenica je da klimatske promjene utječu na naše ekosustave i način na koji živimo. Klimatska kriza pretvorila se i u ključni izvor globalnog djelovanja i protesta među mladim građanima. Kroz inicijative poput “Petak za budućnost”, mladi su preuzeli vlasništvo nad ovom borbom i prosvjedovali protiv nedostatka djelovanja u slučaju klimatske krize.

Unatoč činjenici da znanstvenici već desetljećima upozoravaju na posljedice klimatskih promjena, još uvijek postoje skeptici koji preispituju ili negiraju klimatsku krizu. Istodobno se, društvenim mrežama i internetom, šire dezinformacije i umanjuje se važnost ljudskog utjecaj na klimu i prirodu.

Kampanjom se želi:

• Povećati svijest o važnosti provjere činjenica te ukazati na značaj provjere izvora informacija.

• Osnažite mlade ljude da provjere da li je ovaj problem stvaran i da li ga mogu uočiti u bilo kojem mjestu u svojoj blizini, svojoj zemlji, gradu ili selu.

• Potaknite mlade ljude da se informišu o najnovijim vijestima, činjenicama i istraživanjima o klimatskih promjenama i što se može učiniti.

• Podržati mlade ljude u pronalaženju načina za smanjenje utjecaja na okoliš i potaknite ih da djeluju i šire riječi.

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše.
Aktualne promjene koje utječu na klimu našeg planeta preobražavaju svijet. Osamnaest dosad najtoplijih godina zabilježeno je u posljednja dva desetljeća, a ekstremni vremenski uvjeti poput šumskih požara, toplinskih valova i poplava sve su češći i u Europi i u ostatku svijeta.
Znanstvenici upozoravaju da će globalno zatopljenje, ako se nešto hitno ne poduzme, do 2060. vjerojatno iznositi više od 2 °C u odnosu na predindustrijske razine, a do kraja stoljeća moglo bi narasti i na 5 °C.

Znaš li dovoljno o ovoj temi? Informiraj se i saznaj kako i ti možeš doprinijeti borbi za okoliš i smanjenju ljudskog uticaja na isti.  Ukoliko voliš čitati baci pogled na ovaj priručnik, koji je kreiran za srednjoškolce ali je odličan i za starije. Priručnik se bavi temama o klimatskim promjenama kroz tri poglavlja – Klima i klimatske promjene, Posljedice klimatskih promjena i Ublažavanje klimatskih promjena.

Kako mladi mogu doprinijeti širenju riječi o ovoj  značajnoj temi??? – Da li si već pogledao/la govor mlade šveđanke Grete Thunberg, koja u svojoj borbi za okoliš ne bira riječi, čak ni kada se obraća najmoćnijim ljudima svijeta. Ona je primjer kako mlade osobe mogu sudjelovati u aktivnostima koje su usmjerene na smanjenje utjecaja na okoliš te kako mladi mogu širiti riječ o klimatskim promjenama i cjelokupnoj problematici.

Kako bi vas dodatno potaknuli na promišljanje o ovoj temi za vas smo pripremili i online informativku s dodatnim informacijama o klimatskim promjenama.

 Info centar za mlade Vukovar i Regionalni info centar za mlade Osijek zajednički provode promociju kampanje “Climate Changes. Truth does not.” te će u okviru kampanje, koja traje do 20.5.2020. provoditi aktivnosti usmjerene na ostvarivanje ciljeva iste. Pridruži nam se i ti. Za više informacija zaprati nas na društvenim mrežama, ili redovito posjećuj naše web stranice.