Dalmacija – najstarija hrvatska regija

Dalmatinska rivijera proteže se od sredine otoka Paga i rijeke Zrmanje na sjeveru do Konavala odnosno rta Oštro na jugu. Zauzima unutrašnjost, rijeke, obale, gore i prelijepe otoke zbog kojih je jedna od najrazvedenijih obala u Europi.

Dalmacija se dijeli na sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju, a kroz cijelu regiju prevladava krški reljef i sredozemna klima.

 

Sjeverna Dalmacija

Osim otoka Paga tu se nalaze još i otok Ugljan, Žirje, Dugi Otok, Pašman i Kornat, a dijele se na Zadarsku i Šibensku otočnu skupinu. Ova regija ima čak tri nacionalna parka: Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka. Zadar i Šibenik najvažniji su gradovi Sjeverne Dalmacije i obiluju povijesnim spomenicima.

U Zadru – riznici arheološkog i spomeničkog blaga svih razdoblja ne propustite posjetiti brojne povijesne spomenike, ali i „Morske orgulje“ i „Pozdrav suncu“. Šibenik je poznat kao najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu koji se smjestio na ušću rijeke Krke. Na području Sjeverne Dalmacije smjestio se biser Jadrana, jedna od posjećenijih destinacija u Hrvatskoj – grad Vodice.

Srednja Dalmacija

Srednjodalmatinskim otocima pripadaju Brač, Vis, Šolta, Korčula, Čiovo, Lastovo i Hvar – jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Jadranskoj obali. Srednja Dalmacija je poznata po svojim predivnim plažama koje su atrakcija za turiste. Najpoznatije su: Zlatni Rat na Braču, Punta Rata u Brelima, Bačvice u Splitu i brojne druge.

Poznatiji gradovi Srednje Dalmacije su Split i Makarska. U Splitu – vječno mladom gradu koji živi svojim usporenim ritmom možete razgledati brojne povijesne spomenike, uživati u gastronomskoj ponudi i zabavljati se u raznim klubovima i kafićima. Grad se ponosi svojim kulturnim i sportskim manifestacijama, predivnim plažama, atraktivnom Rivom, Dioklecijanovom palačom i brojnim spomenicima kulture. Grad Makarska i cijela Makarska rivijera bogati su prirodnim ljepotama koje će vas ostaviti bez daha.

Južna Dalmacija

Južna Dalmacija je najmanji i najjužniji dio hrvatskog primorja. Pripada joj otok Mljet, poluotok Pelješac i Elafitski otoci koji se smatraju najljepšom skupinom otoka. Jedan od najvažnijih dijelova južne Dalmacije je grad Dubrovnik.

Dubrovnik je jedna od poznatijih turističkih destinacija na Sredozemlju. Ovo je grad jedinstvene i svjetski poznate kulturne baštine i ljepote. Kao jedan od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja upisan je u UNESCO-v popis svjetske baštine. Naziva se i „biser Jadrana“ zbog svoje povijesti i kulture. Opasan je s 2 km dugačkim zidinama, kulama i tornjevima s kojih se pruža predivan pogled na morsku pučinu.

Na području Južne Dalmacije nalazi se predivni nacionalni park Mljet na istoimenom otoku. Mljet je još nazvan i „zeleni otok“ jer je jedan od najšumovitijih otoka Jadrana. Tu možete uživati u dva predivna jezera, kristalno čistom moru i bogatom kulturnom nasljeđu.

 

Izvor:

zadar.hr
sibenikregion.com
dalmatia.hr
visitdubrovnik.hr