Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje je prvi puta obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu. Američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio se nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije te je, vrativši se u američki parlament, izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. Naziv Earth Day prvi je puta upotrijebio gradonačelnik San Francisca u proglasu 1969. kojim je odlučeno da se na području San Francisca taj dan slavi kao Dan planeta Zemlje.

Ubrzo poslije, američki je parlament donio cijeli niz zakonskih uredbi kao odgovor na sve očitiju ekološku krizu. Slično buđenje ekološke svijesti javilo se i u drugim dijelovima svijeta.

Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“. Danas se dan obilježava u cijelom svijetu, svake godine s posebnim fokusom, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o i djelovanjem u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš.

Različitim akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih se želi potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.

Ne samo na Dan planete Zemlje, već u svakodnevnom životu i tijekom ostatka godine možemo promijeniti način života kako bismo smanjili utjecaj na okoliš.

Među rješenjima koja su tijekom godina predložena za Dan planeta Zemlje pronalazimo smanjenje otpada, recikliranje materijala, zabranu uporabe štetnih kemikalija, zaustavljanje krčenja šuma, prijelaz s fosilnih izvora na obnovljive izvore i zaštitu vrsta. ugrožene životinje i biljke.

Koliki je tvoj ekološki otisak?

Ekološki je otisak (eng. ecological footprint), najjednostavnije opisano, mjera ljudskog utjecaja na prirodne resurse. Ekološki otisak predstavlja i kvantitativnu mjeru koja pokazuje koliko države, regije, gradovi, pa i pojedinci stvaraju pritisak i troše planet te koliko taj pritisak prelazi granice održivosti.

Ispuni upitnik i saznaj koliki je tvoj ekološki otisak.