#DiscoverEU sa svojih 18 godina uz besplatnu kartu za putovanje vlakom

Na pravom si mjestu jer od DANAS kreću nove prijave za DiscoverEU, inicijativu Europske unije koja 18-godišnjacima pruža mogućnost besplatnog putovanja vlakom po Europi!

Kako bi osvojili putnu propusnicu, mladi se trebaju prijaviti na Europskom portalu za mlade i odgovoriti točno na 5 kviz pitanja uključujući i jedno odlučujuće. Nakon rangiranja po najboljim rezultatima Komisija će kandidatima ponuditi sve raspoložive putne propusnice.

  • Uspješni natjecatelji rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005. moći će putovati Europom do 30 dana, od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024.

 

Tko može sudjelovati?

  • Na natječaju mogu sudjelovati mladi iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih u program Erasmus+, poput Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

 

Što DiscoverEU pruža mladima?

  • Sudionici će ove godine moći istražiti Novu europsku Bauhaus rutu, pokrenutu u siječnju 2023., a koja bi trebala nadahnuti mlade da pri odabiru svojih destinacija vode računa o važnosti stvaranja “lijepe, održive i zajedničke” Europske unije. Također, mladim sudionicima je raspolaganju istraživanje DiscoverEU Culture Route, pokrenute 2022. tijekom Europske godine mladih, a koja spaja različite destinacije i kulturne sadržaje, poput arhitekture, glazbene i likovne umjetnosti, kazališta, mode i dizajna te još puno toga. Putnici DiscoverEU-a mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta na prestižnom UNESCO-ovu popisu svjetske baštine ili lokacije s Oznakom europske baštine. Štoviše, mogu se zaustaviti i u gradovima s oznakom Access City Award, koji su učinili uložili veliki trud kako bi postali dostupniji svima, bez obzira na dob, mobilnost ili sposobnosti. Mladi će i ove godine moći koristiti kartice za popust koje donose više od 40.000 pogodnosti za jeftiniji javni prijevoz, kulturne sadržaje, smještaj, hranu, sport i druge usluge.

Erasmus+ nacionalne agencije, u hrvatskom slučaju Agencija za mobilnost I programe EU, podržavaju mlade tako što im pružaju korisne informacije prije putovanja, organiziraju za njih DiscoverEU meet-up sastanke u trajanju od jednog do tri dana, a koji uključuju međusobno povezivanje putnika uz kulturni program.

Mladi s invaliditetom ili zdravstvenim poteškoćama dobit će potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati. U listopadu 2022. nacionalne agencije Erasmus+ pokrenule su DiscoverEU Inclusion Action, omogućujući organizacijama koje rade s mladima s manje mogućnosti kao i neformalnim skupinama mladih da se prijave za dodatnu financijsku potporu, koja će osobama s teškoćama omogućiti putovanje s pratnjom.

 

EXTRA dodatak:

  • Odabrani sudionici dobit će Europsku iskaznicu za mlade, s popustima na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu i slično.

 

Discover EU inicijativa – odakle je sve počelo…

Inicijativa Discover EU omogućuje brojnim mladim ljudima upoznavanje čudesne raznolikosti europske kulturne baštine. Namijenjena je osamnaestogodišnjacima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Iskustvo putovanja mladim osobama omogućuje da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Od 2021. godine DiscoverEU postao je dio Erasmus+ programa čime je u područje mladih ušla nova aktivnost namijenjena mladima od 18 godina i organizacijama koje rade s njima.

🔗 Uvjete za prijavu kao i pristup platformi za prijavu doznaj na poveznici https://youth.europa.eu/discovereu_en
Izvor: AMPEU