Domagoj Nota – Upoznajte Novinara Volontera ICM-a

Info centar za mlade Vukovar nastavlja s predstavljanjem Novinara/ki – Volontera/ki – treći po redu je… Domagoj Nota.

1. Za početak, ukratko nam se predstavi!

Bok, ja sam Domagoj, imam 23 godine, živim u Vukovaru. Završio sam Ekonomsku školu Vukovar. Volim pratiti nogomet i košarku. Po struci komercijalist, a po zvanju administrativni tajnik. U zadnjih godinu dana radio sam i volontirao u Europskom domu Vukovaru.

2. Jedna rečenica ili citat koji te opisuje:

Dok život juri, ja ću lagano.

3. Kako ulažeš u vlastito znanje i stjecanje novih vještina? Što radiš u slobodno vrijeme? Doprinose li te aktivnosti tvom profesionalnom razvoju?

Pa u zadnjih godinu i pol dana volontiram i radim na sebi. Trudim se prisustovati na što više radionica i sadržaja koji se nude u Vukovaru. Iako naravno ne stižem na sve. Slušam razna online predavanja i tečajeve koji se nude na internetu. U slobodno vrijeme čitam knjige,  pogledam poneku dobru seriju i igram razne online igrice.

4. Koji je, trenutno, najveći problem vezan uz mlade u Vukovaru i u Hrvatskoj? Doprinosiš li rješenju tih problema svojim radom i/ili osobnim razvojem? Ako da, kako?

Svakako da ima više problema vezanih za mlade u Vukovaru. Ako bih baš morao birati najveći problem to bi bila loša perspektiva za ostanak mladih u Vukovaru. Iako doduše ta loša perspektiva je kombinacija više faktora na koje je teško utjecati. Loše srednjoškolsko obrazovanje, velika nezaposlenost u državi i nezainteresiranost  mladih da ulažu u sebe.. Jako je teško utjecati na mlade osobe ako oni već u svojoj ranoj mladosti osjećaju posljedice te loše perspektive koju Vukovar trenutačno nudi. Ali naravno, kao i uvijek, za sve postoji rješenje, a to je rad na stjecanju kompetencija koje će vam pomoći da se uspijete izboriti za sebe.

5. Koja je tvoja definicija uspjeha i neuspjeha?

Iskreno za mene uspjeh ili neuspjeh i nije tako bitan. U biti uspjehom smatram ako sam uspio barem jednu osobu tijekom svoga rada zainteresirati za nešto novo i drugačije. Ne postoji nešto takvo kao neuspjeh. Uvijek ima drugi dan i druga prilika, ništa neće pobjeći ma kako god se činilo. Ne može se nešto smatrati neuspjehom ako se ste uložili svoje vrijeme, trud i znanje u nešto.

6. Koje prepreke mladi moraju prevladati kako bi napredovali u društvu? S kojim poteškoćama si se susreo u ostvarenju svojih ciljeva/ideja i kako si ih riješio?

Mladi se susreću s mnogim poteškoćama. Moraju se puno više dokazivati društvu i sebi samima kako bi napredovali. Potrebno je uložiti puno truda i energije u sebe kako bi ostvarili svoje ciljeve. Naravno nećete uvijek ostvariti svoje ciljeve što je i normalno ali bitno je da se trudite jer rad uvijek netko cijeni. I uvijek postoji netko tko će primjetiti vaš rad i znanje i znat će ga pravilno honorirati.

7. Navedi primjer ili ideju koju si sam osmislio i proveo u djelo. Kakvi su bili rezultati i što te ponukalo na to?

Zasada nemam još pravih ideja koje sam proveo. Još radim na njima. Mogu reći da sam napisao jedan projekt uz pomoć kolegice iz Europskog doma Vukovar koji bi trebao poboljšati Kulturno umjetničku ponudu za mlade na području grada Vukovara i Općine Tompojevci ako projektni prijedlog naravno prođe.

 8. Koji su tvoji životni ciljevi? Gdje se vidiš za pet godina?

Hm, životni ciljevi. Pa generalno i nemam baš neki cilj osim zaposlit se barem u dogledno vrijeme. Za pet godina vidim se tu gdje jesam trenutačno.

9. Što želiš poručiti mladima u Vukovaru i šire?

Volio bih da mladi shvate koliko je važno da rade na sebi i stjecanju kompetencija. Pogotovo pošto ima jako puno udruga na području grada Vukovara koja direktno rade s mladima i pružaju im prilike da saznaju nešto novo i nauče. Kad god vidite da se nešto nudi, nebitno što, predstavljanje knjiga, radionice, konferencije, razmjene mladih…odite i pogledajte, sudjelujte, radite na sebi i uložite u sebe jer to nitko neće napraviti umjesto vas.  Potrudite se da budete uvijek osoba u koju se drugi mogu pouzdati.