EURES portal

Kako stalno dobivamo upite vezane uz EURES portal, još jednom vam donosimo najvažnije informacije o portalu te kratki video koji objašnjava kako koristiti portal. EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarskoj, koju koordinira Europska komisija. EURES mreža je pokrenuta 1993. godine kao instrument poboljšanja mobilnosti, odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada.
Svrha je EURESA pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) poslodavcima i tražiteljima posla, ali i svim građanima koji smatraju da im može koristiti princip slobodnog kretanja ljudi.
Više od 900 EURES savjetnika, na dnevnoj bazi u kontaktu su s poslodavcima i tražiteljima zaposlenja širom Europe. EURES savjetnici su trenirani specijalisti koji pružaju tri osnovne EURES usluge: informacije, usmjeravanje i posredovanje između poslodavaca i tražitelja posla na europskom tržištu rada. Posjeduju specijalizirano znanje o praktičnim, pravnim i administrativnim pretpostavkama vezanima uz mobilnost na nacionalnoj i europskoj razini, te rade unutar javnog zavoda za zapošljavanje svake zemlje članice ili unutar drugih partnerskih organizacija u EURES mreži.
Ciljevi EURES-a su promovirati razvoj jedinstvenog europskog tržišta rada otvorenog svim radnicima zemalja članica EU-a, međudržavnu, međuregionalnu i međugraničnu razmjenu slobodnih radnih mjesta i prijava za zapošljavanjem, kao i transparentnost i razmjenu informacija o pojedinim nacionalnim/regionalnim tržištima rada, uvjetima života, obrazovanju, te metodologiji i indikatorima na statističkom stupnju.Više informacija o mogućnostima života i rada na području Europskog gospodarskog prostora i Švicarske možete pronaći na EURES portalu, središnjem izvoru informacija o radnoj pokretljivosti.
Dobili ste ponudu za posao, no niste sigurni je li vjerodostojna? Ne znate kome se možete obratiti za informacije o priznavanju kvalifikacija? Želite se prijaviti za informiranje o EURES-u i korištenju EURES portala? Obratite se EURES savjetniku zaduženom  za županiju Vašeg prebivališta!
EURES savjetnici pružaju informacije putem elektronske pošte, telefona, te u osobnom kontaktu (grupnom ili individualnom). Nakon inicijalnog upita procijenit ćemo koji tip usluge najbolje odgovara Vašim potrebama. EURES savjetnik za područje grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije se nalazi u HZZ PU Osijek Tel. 00385 (0)31 207 337
Više informacija EURES za poslodavce
Više informacija Europski dani poslova
Više informacija EURES savjeti i informacije
Više informacija EURES publikacije