Europski tjedan mobilnosti

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna 2019. HŽ Putnički prijevoz omogućava besplatan prijevoz djece do 12 godina i bicikala u vlakovima.

Karte za besplatan prijevoz djece do 12 godina potrebno je preuzeti na blagajnama, a popis vlakova u kojima možete prevesti bicikle možete pogledati ovdje.

Na prugama na kojima je zbog izvođenja radova uveden zamjenski autobusni prijevoz, bicikli se ne mogu prevoziti. Provjerite u izborniku Stanje u prometu informacije vezane uz radove na prugama http://www.hzpp.hr/stanje-u-prometu-2 .

Europski tjedan mobilnosti svake se godine održava od 16. do 22. rujna u organizaciji Glavne uprave za okoliš Europske komisije u cilju poticanja javne svijesti i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljšanjem kvalitete života građana europskih gradova. Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti obilježava se u više od 2.000 europskih gradova pod sloganom Krećite se s nama i naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom. Na poseban način potiču se mjere usmjerene prema smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstava javnog prijevoza te alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. U tom cilju željeznički prijevoz kao najsigurnija vrsta kopnenog prijevoza omogućuje masovnu mobilnost, znatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš te rasterećuje ceste i smanjuje zagušenja te težište stavlja na važnost korištenja integriranoga javnog prijevoza.

Izvor: hzpp.hr