Evo što trebate napraviti ako vam netko brani ili naplaćuje boravak na plaži

Ljetna sezona na obali se zahuktala, no u ljetnim radostima ne uživaju svi jednako. Naime, donesen je novi Zakon o koncesijama. Pojedinci iskorištavaju neznanje dobrog dijela javnosti te se ponašaju kao da su dodjelom koncesije dobili pravo učiniti plažu gotovo privatnom te tjerati kupače koji ne iznajmljuju ležaljke, suncobrane i ostalo.

Dobro je znati: Koncesija i  koncesijsko odobrenje

Koncesija je pravo na korištenje nacionalnog dobra za obavljanje gospodarske djelatnosti. Koncesija je pravo koje se prodaje – na temelju njega se ostvaruje zarada – pa ga je kao poduzetničku glavnicu potrebno kupiti prije početka korištenja.

Koncesijsko odobrenje je odobrenje za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koja ne isključuje niti ograničava opću upotrebu pomorskog dobra, pravnim i fizičkim osobama.

U čemu je zapravo problem?

Problemi između kupača i koncesionara sve su češći. Zaposlenici i zaštitari hotela, vila ili ugostiteljskih i uslužnih objekata tjeraju ljude s plaža tvrdeći kako nemaju prava na njima boraviti jer nisu gosti hotela ili nisu platili suncobran, ležaljku ili nešto treće. Neki su pak koncesionari svjesni da nemaju prava tjerati kupače s plaže, no zato su u svrhu sprječavanja onih koji neće plaćati korištenje njihovih sadržaja na plaži raširili veliki broj ležaljki koje onemogućuju pronalazak mjesta za ručnike “običnih smrtnika” koji si ne mogu priuštiti svakodnevno potrošiti nekoliko desetaka kuna na kupanju.

Upoznajte se sa svojim pravima

Mnogi ne znaju što koncesionar smije ili ne smije, koji se sadržaji plaćaju, a koji bi trebali biti besplatni te koliko se prostor na plažama koje su pod koncesijom uopće smije koristiti. Upravo zbog tog neznanja koncesionari često krše pravila.

Nitko vam ne može zabraniti boravak na plaži

Građani imaju pravo koristiti gotovo sve plaže u Hrvatskoj jer su za većinu njih izdana samo koncesijska odobrenja, a ne i koncesije. To znači kako vam nitko ne može zabraniti da se na njima kupate i da im pristupite besplatno, a isto potvrđuje Zakon o pomorskom dobru.

Zakon kaže da se koncesijska odobrenja daju do pet godina, a postoje i pravila za postavljanje ležaljki, pedalina, štandova i ostalog. Bez obzira što netko ima koncesijsko odobrenje, nema pravo ograničavati opću upotrebu obale. Dakle, ako je koncesionar stavio ležaljke preko cijele plaže, svatko ih može slobodno premjestiti i na njihovo mjesto staviti ručnik. Koncesionar ne može ograničavati kretanje po plaži i mora osigurati dovoljno prostora za kretanje, kupanje, šetanje te navlačenje malog broda na obalu.

Koncesionar ne smije:

– zabraniti prilaz plaži
– naplaćivati ulaz na plažu
– ograničiti kretanje po plaži

Kupač smije:

-slobodno ući na plažu i staviti ručnik na slobodno mjesto
– pomaknuti ležaljku i leći na njeno mjesto
– na bilo kojoj plažu kupači mogu konzumirati hranu i piće koje su sami donijeli

 

Izvor: net.hr