#idaljecitam u Vukovaru

Subota 25. svibnja 2019. je 100-ti dan kako kazališni redatelj Lovro Krsnik iz Zagreba po 60 minuta dnevno ispred Vlade Republike Hrvatske na glas s građanima čita lektirne naslove dovedene u pitanje novom kurikularnom reformom.

Kako odgovorne institucije RH nisu obratile pozornost na ovu građansku inicijativu niti se u međuvremenu zakonski izjasnile koji je finalni popis obaveznih lektira za osnovne i srednje škole STOTI DAN će biti organizirano paralelno čitanje od simboličkih 100MINUTA u preko DESET HRVATSKIH GRADOVA.

Unisono se čita DESETA KNJIGA projekta – Salingerov “Lovac u žitu”.

Čitanje u svim gradovima će biti objedinjeno zagrebačkim performativnim HODOM ZA VAŽNOST ČITANJA  koji će u 13:00 sati krenuti s Markovog trga i u 13:40 sati završiti na Europskom trgu ispred Kuće Europe. U Hodu za važnost čitanja će sudjelovati i 10 glumaca koji će pripremiti i interpretirati dijelove iz deset knjiga koje su se u proteklih sto dana čitale na Markovom trgu u Zagrebu.

Završetak paralelnog čitanja u svih DESET GRADOVA bit će obilježen unisonim čitanjem Deklaracije o pravu europskih građana na pismenost.

Pozivaju se svi građani Hrvatske da sa svojim primjerkom “Lovca u žitu” dođu u subotu 25. 5. od 12 do 13:40 h na ponuđenu lokaciju u najbližem im gradu, ili pomognu u organizaciji da se čitanje održi i u njihovom, te da zajedno ukažemo na važnost čitanja.

U Vukovaru se čita ispred Gradske uprave – kod sata, od 12 do 13:40 h.

Čitanja će se moći pratiti u live formatu preko društvenih mreža sudionika čitanja, ali i organizatora inicijative.

Službeni Instagram profil inicijative #idaljecitam: https://www.instagram.com/idaljecitam ili FB profil pod imenom Lovro Krsnik.

Kontakt organizatora:
+385915630679
budnost@gmail.com

Od 15. veljače je pročitano:
1. Maloga Princa
2. Ježevu kućicu
3. Pipi Dugu Čarapu
4. Mi djeca s kolodvora Zoo
5. Alisu u Zemlji Čudesa
6. Annu Frank
7. Sadako hoće živjeti
8. Pustolovine Huckleberryja Finna
9. Grgu Čvarka
10. Lovca u žitu

Inicijativa #idaljecitam je podržana od HRVATSKOG ČITATELJSKOG DRUŠTVA

P.S. Ako ste umjetnik, glazbenik, izvođač ili entuzijast bilokoje vrste koji svojim talentom želi obogatiti čitanje u svome gradu, kontaktirajte organizatora i pridružite se #idaljecitam.

Izvor: Facebook