Iskustva migracija mladih i planirani odlasci mladih iz Hrvatske

Istraživanje o iskustvima migracija mladih i planiranim odlascima mladih iz Hrvatske proveli su Zaklada Friedrich Ebert i Institut za društvena istraživanja iz Zagreba. Volonterski centar Osijek je sudjelovao kao partner u terenskom dijelu istraživanja odnosno u provedbi fokus grupe u Osijeku.

Osim Volonterskog centra Osijek u provedbi fokus grupa sudjelovale su udruge: Info Zona iz Splita, ACT iz Čakovca, Delta iz Rijeke i Hrvatsko debatno društvo iz Zagreba.

U 2016. godini iz Hrvatske je po službenoj evidenciji odselilo 36.436 stanovnika. Dvije trećine mladih razmišlja o preseljenju u inozemstvo na dulje vrijeme ili zauvijek ukoliko ne uspiju u ostvarenju svojih privatnih i profesionalnih ciljeva u Hrvatskoj. Mladi koji se odluče potražiti „bolji život“ u inozemstvu već samim odlaskom iz matične zemlje pristaju na niz kompromisa koji znače izlazak iz zone ugodnosti i barem djelomičan raskid s dosadašnjim načinom života i obiteljskim i prijateljskim mrežama.”

Studiju možete pročitati ovdje, a autorice studije su dr. sc. Dunja Potočnik i dr. sc. Mirjana Adamović, sociologinje, zaposlene u Centru za omladinska i rodna istraživanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.