Izbori za Europski parlament 23. – 26. svibnja 2019.

 

Sljedeći izbori za Europski parlament održavaju se od 23. do 26. svibnja 2019. Svi punoljetni građani EU-a tada će imati priliku odabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu. Pomozite u oblikovanju budućnosti Europe i glasajte!

 

Posljednji europski izbori održani 2014. bili su najveći transnacionalni izbori ikad održani u isto vrijeme. Ovaj je put ulog još veći. Svojim glasom pomažete odlučiti o tome kakvu ćemo Europu imati u nadolazećim godinama.

Europski izbori u svibnju 2019. izravno će utjecati na vaš život. Ondje će se odlučiti na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena.

Te odluke trebamo donositi svi zajedno jer Europa pripada svima nama. Nije važan samo vaš glas, već i glasovi vaše obitelji, prijatelja, susjeda i kolega. Kada svi glasaju, svi pobjeđuju.

 

Kako glasati?

 

Iako postoje određeni zajednički izborni propisi, neki se aspekti razlikuju od zemlje do zemlje, primjerice je li moguće glasati poštom ili iz inozemstva.

Konkretni detalji kao što su imena kandidata i lokacije biračkih mjesta postupno će postajati dostupni. Najnovije podatke objavljuje izborno povjerenstvo u vašoj državi.

Ako živite u nekoj drugoj članici EU-a, ondje biste trebali moći glasati za svog zastupnika. Ali ako vaša matična zemlja dopušta glasovanje iz inozemstva, možda imate mogućnost glasati i odande, no to trebate provjeriti u svom veleposlanstvu. Naravno, glasati možete samo jednom, bilo u vašoj matičnoj zemlji ili u zemlji u kojoj živite, ali ne u obje.

 

 

IZVOR:

http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/hr

/www.edicosijek.eu/index.php/hr/