Kamo poslije osnovne škole?

Dragi budući srednjoškolci, odabir srednje škole velika je životna odluka. Upoznavanje vlastitih vrijednosti, interesa i sposobnosti nije lagan zadatak, ali je prijeko potreban u procesu donošenja tako važne odluke kao što je izbor zanimanja.

Dobro razmislite o tome što vas je tijekom dosadašnjeg školovanja jako zanimalo, koje ste
predmete voljeli, čime ste se bavili u svoje slobodno vrijeme, ali i što vas je činilo nezadovoljnima i nesretnima, što vam je predstavljalo teškoće. Razgovarajte sa svim osobama s kojima ste bliski i koji vam mogu pružiti adekvatnu pomoć pri odabiru škole.

Važno je prikupiti što više informacija o različitim zanimanjima, o srednjim školama i programima obrazovanja, kao i o mogućnostima zapošljavanja, odnosno nastavka daljnjega obrazovanja.

U cilju informiranja o mogućnostima školovanja u srednjim školama na području Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje regionalne brošure o mogućnostima upisa učenika u srednje škole. U brošurama se nalaze opisi zanimanja, informacije o uvjetima upisa, stipendijama, školama i programima obrazovanja, učeničkim domovima, najtraženijim zanimanjima te uslugama profesionalnog usmjeravanja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Brošure možete pogledati ovdje.

Također, možete pogledati i publikaciju u kojoj možete pronaći informacije o elementima i kriterijima za upis, načinima i postupcima prijava u sustav različitih kategorija kandidata, prikazima primjera bodovanja za različite obrazovne programe te dobiti uvid u mogućnosti takvog načina prijava i upisa u srednje škole, koji pruža pregled nad osobnim podacima, ocjenama i dodatnim postignućima te detaljan pregled lista poredaka sa strukturom bodova na temelju kojih je izračunat vaš plasman na svakom pojedinom prijavljenom obrazovnom programu.

Publikaciju pogledajte ovdje.

 

Izvor : skole.hr i hzz.hr