Kampanja “Dan bez mobitela”

Dan bez mobitela u prometu obilježava se 21. listopada na nacionalnoj razini i tim se povodom organizira niz aktivnosti osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, a s ciljem smanjenja broja nesreća uzrokovanih upotrebom mobitela u prometu.

Cilj preventivne kampanje Dan bez mobitela u prometu je podizanje svijesti o opasnostima korištenja mobitela u prometu. Mladi ljudi takve loše navike za volanom još nisu usvojili i mogu biti primjer i promotori koji će širiti odgovorno ponašanje u prometu.

U Hrvatskoj je takvo opasno ponašanje vrlo često, pokazalo je istraživanje provedeno u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, po kojem čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka koristi mobitel tijekom vožnje.

Prema istraživanju razine distrakcije, također provedenom u tom projektu, reakcije vozača s mobitelom za volanom su gotovo tri puta sporije. Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti.

U sklopu kampanje ‘Dan bez mobitela u prometu 2019.’ od ponedjeljka (9.9.) je otvoren nagradni natječaj pod nazivom ‘Osvoji vozački’ na kojem natjecatelji mogu na kreativan način, primjerice spotom, fotografijom ili skečom odgovoriti na pitanje – ‘Zašto ne koristiti mobitel u vožnji?’
Glavna nagrada je plaćeni trošak vozačke škole i polaganje ispita B kategorije, priopćila je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, koja tu kampanju već treću godinu provodi uz podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i pokroviteljstvo Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske gospodarske komore.
Plaćeni trošak vozačke škole moći će osvojiti natjecateljica ili natjecatelj koji na kreativan način odgovore na pitanje ‘Zašto ne koristiti mobitel u vožnji?’, a svoje odgovore mogu izraziti kroz kratki video spot, fotografijom, skečom, stihovima ili otpjevanom pjesmom, crtežom ili stripom.

Više informacija o natječaju pogledaj ovdje.

Nagradni natječaj traje do 5. listopada, a svečano proglašenje pobjednice ili pobjednika bit će organizirano 21. listopada, na sam Dan bez mobitela u prometu u okviru konferencije ‘Mi i naši gadgeti u prometu’ kojom će se ove godine i obilježavati nacionalni Dan bez mobitela u prometu.

Nagradna igra je prvenstveno namijenjena mladima, maturantima i studentima, ali i drugima koji planiraju uskoro postati vozači. Pobjednica ili pobjednik će moći odabrati auto-školu u kojoj će učiti i polagati vozački ispit. Ostalih pet natjecatelja dobit će poklon pakete.