Kazališna predstava “Za tvoje dobro”

Mirovna grupa mladih Dunav poziva na Kazališnu predstavu: „Za tvoje dobro“, a koja će se održati dana 18. travnja 2024. s početkom u 17.30 h u Hrvatskom domu Vukovar u izvedbi DAH teatra iz Beograda, Srbija.

Predstava se održava kao dio projekta „Tvornica kreativne i kulturne  industrije- KIK“ a povodom obilježavanje Europskog tjedna mladih koji se obilježava od 12. do 19. travnja 2024. godine i koji provodimo kao multiplikator Eurodeska.

 

O predstavi:

Kazališna predstava se zasniva na člancima Konvencije UN-a o pravima djeteta, specifično na 3. članku Konvencije: „Svi odrasli trebaju postupati onako kako je najbolje za dijete. Pri donošenju odluka trebaju misliti kako će njihove odluke utjecati na djecu.”

  • Pravo na obrazovanje, princip nediskriminacije prema kome sva djeca i mladi trebaju imati ista prava bez razlika na rasu, spol, jezik i vjeroispovijesti, borbi protiv eksploatacije djece i prava djece s poteškoćama u razvoju su samo neki od problema u našem modernom društvu.
  • Koristeći strukturu bajki i njihovu dekonstrukciju, predstava istražuje problematičnu stranu svijeta u kome živimo s idejom utjecaja na podizanje svijesti o pravima mladih i djece, ali i s inspiracijom i motivacijom da ne zatvaramo oči pred kršenjem prava djece i mladih i da zajedno utječemo na stvaranje uvjeta za njihovu primjenu.

 

Predstava je namjenjena mladima, odraslima, roditeljima  i odgojno obrazovnim djelatnicima.

Režiju potpisuje: Dijana Milošević ; Dramaturgija: Duca Knežević

 

Korišteni tekstovi u predstavi:

Konvencija o pravima deteta; William Shakespeare Macbeth; Braća Grimm, Ivica i Marica; Pepeljuga; Pepeljuga; Snjeguljica i sedam patuljaka; Zipes, Jack Fairy Tales and the Art of Subversion; Bettelheim Bruno,  The Uses of Enchantment; Aviv Rachel. “The Trauma of Facing Deportation,” The New Yorker (March 27, 2017); Santiago and Others, “Resignation syndrome in hidden tears and silence,” International Journal of Social Psychiatry 2019, Vol. 65/80-82; Salin and Others, “Resignation Syndrome: Catatonia? Culture Bond?”, Frontiers in Behavioral Neuroscience (January 2016); Long, Clara. “Kids in Cages: Inhumane Treatment at the Border.” Human Rights Watch Testimony (July 2019).

 

Za dodatne informacije dostupni smo na 095 915 64 23 – Martina Uglik

 

Izvor: Mirovna grupa mladih Dunav