Movember – mjesec borbe protiv raka prostate

Mjesec studeni je posvećen prevenciji raka prostate, drugog najčešćeg tumora u muškaraca.

Što je rak prostate?

Prostata je žlijezda veličine oraha, smještena u blizini mokraćnog mjehura. Njezina temeljna funkcija je plodnost. Rak prostate je maligni oblik tumora. Ovo je spororastući tumor, no postoje i iznimke, radi čega se najviše ističe važnost pregleda. Kao i ostali oblici malignih tumora, rak prostate se može proširiti na ostale organe. Rak prostate najčešće metastazira na kosti, pluća i jetru.

Što je Movember?

Movember je šaljiva kombinacija riječi moustache (brk) i November (studeni), a označava masovno puštanje brkova kako bi se povećala svijest o muškom zdravlju. Tijekom studenog, muškarci diljem svijeta pozivaju se da na 30 dana puste svoj brk. Cilj Movembera je izmijeniti percepciju i svijest o muškom zdravlju, a najviše o raku prostate, koji se često prekasno dijagnosticira. Puštanje brkova podsjeća muškarce da redovito odlaze na preglede, da se brinu o sebi i da nema mjesta sramu kada se govori o vlastitom zdravlju.

Takvim podizanjem javne svijesti, smanjuje se broj smrtnih slučajeva od bolesti koje bi se mogle spriječiti ranijim dijagnosticiranjem.