Najekstremniji poslovi u znanosti

Bez znanstvenika ne bi bilo niti brojnih otkrića koja nam olakšavaju i unapređuju život, ali i naše znanje. Mnogi od njih išli su do krajnjih granica i preko njih kako bi ostatku čovječanstva priuštili nove spoznaje, stoga donosimo najekstremnija zanimanja u znanosti.

Ronioci u špiljama

Ronioci koji po prvi puta istražuju skrivene podvodne špilje suočavaju se s brojnim opasnostima, jer jedan krivi udarac može osloboditi veliku količinu sedimenta, kreirajući time totalni ‘blackout’ zbog kojih su ispod vode doslovno slijepi. Od 1969. do 2007. čak je 368 ronioca poginulo za vrijeme ronjenja podvodnim špiljama.

Istraživači otrova
Znanstvenici koji proučavaju razne otrove često idu do krajnjih granica kako bi ih dobili. Oni se moraju nositi s najsmrtonosnijim zmijama otrovnicama, ali i drugim otrovnim gmazovima. Taj posao nije nimalo lak, pogotovo kad se uzme u obzir da je za dobivanje dovoljne količine otrova treba sakupiti mnogo takvih životinja. Ni dobivanje otrova nije jednostavan zadatak, zbog čega su mnogi znanstvenici ugrizeni više od dvadesetak puta.
Astronaut
Astronauti se suočavaju s jednim od najtežih radnih mjesta. Sam proces treniranja za odlazak u svemir je brutalan, a da ne pričamo o opasnostima leta. Također, pri povratku na zemlju mnogi od njih se suoče s atrofijom mišića i oslabljenim mišićima zbog predugog boravka u svemiru gdje nema gravitacije.
Laboratorijski tehničar
Jedan od najopasnijih poslova u znanosti jest posao laboratorijskog tehničara. Neki od njih su pretrpjeli teška otrovanja i opekotine dok su radili s raznim tvarima. Toksične kemikalije i zapaljive stvari dio su svakog laboratorija, i to u velikoj količini.
Lovci na munje
Dok svi ostale bježe od tornada ili oluje, lovci na munje trče za njima kako bi postavili senzore što je bliže moguće. Neki od ljudi koji su se time bavili poginuli su u trenucima potjere za olujom. Hvatanje munja je još opasnije, budući da su munje smrtonosne i nikada se ne zna gdje će točno udariti.

Lovci na krokodile

Ovaj posao nipošto nije za kukavice, a čak i oni hrabriji ne bi se samo tako usudili upustiti u to. Oni kroče vodama punim krokodila, te ih hvataju kako bi ih podrobnije proučili. Ne treba naglašavati kako su neki od njih i poginuli radeći taj posao.

Još jedan iznenađujući podatak je da su liječnici  u stara vremena znali krasti leševe iz mrtvačnica kako bi vršili eksperimente, a neki od njih su radili pokuse na sebi i svojim obiteljima. To samo pokazuje kako su neki spremni ići do krajnjih ekstrema, samo kako bi obogatili čovječanstvo.

Izvor: srednja.hr