Nova Europassova platforma

Nova Europassova platforma bit će dostupna od srpnja 2020. kao besplatni online alat za predstavljanje vještina i planiranje učenja ili karijere u Europi.

Platforma će biti dostupna na svim jezicima Europske unije i služit će kao potpora građanima Europske unije kako bi lakše napravili korak dalje u svojem profesionalnom razvoju.

 

Mogućnosti nove Europassove platforme

-Izrada vlastitog Europass profila

-Jednostavno pretraživanje različitih mogućnosti za učenje ili zaposlenje širom Europe

-Dobivanje personaliziranih prijedloga obrazovnih programa ili poslova u skladu s profilom i interesima

-Izrada i uređivanje životopisa, motivacijskih pisama i prijava za posao

-Dijeljenje profila s poslodavcima, obrazovnim ustanovama ili karijernim savjetnicima

-Pretraživanje informativnih članaka o obrazovanju, osposobljavanju i volontiranju, planiranju karijere i radu u inozemstvu

Na novoj Europassovoj platformi pojedinci će moći kvalitetnije predstaviti svoje interese, postignuća i vještine u jedinstvenom online profilu. Time će im se omogućiti jednostavno praćenje vlastitog profesionalnog razvoja te im otkriti različite mogućnosti za učenje ili zapošljavanje širom Europe. Poslodavcima će pak ponuditi jasan uvid u vještine i postignuća potencijalnih kandidata za posao širom Europske unije.

Europass je uspostavljen 2004. godine kako bi europskim građanima omogućio predstavljanje vještina i znanja na jasan i razumljiv način, usporediv u svim europskim zemljama. Od 2005. godine do danas u svijetu je izrađeno oko 150 milijuna Europass životopisa.

Sve osobe koje su već izradile svoj Europass životopis neće ga morati ponovno izrađivati, nego ga jednostavno mogu učitati na novu platformu te ga ondje prema potrebi naknadno uređivati. Svakako se preporučuje preuzimanje postojećih životopisa na osobne uređaje do 1. srpnja 2020. jer nakon gašenja stare platforme dokumenti više neće biti dostupni.

Izvor: Agencija za mobilnost i programe EU