Nova (srednja) škola – novi početak

Danas je počela nova školska godina. Neki su već poprilično uhodani, dok učenike prvog razreda očekuje razdoblje prilagodbe na novu školu i okolinu. Kako vam srednjoškolski dani ne bi bili toliko stresni, donosimo savjete koji će vam barem malo olakšati u novoj i nepoznatoj životnoj situaciji.

Porazgovaraj s nekom bliskom osobom

Ako se osjećaš napeto ili uznemireno zbog polaska u novu školu, porazgovaraj sa roditeljima, prijateljima, mladima koji ti mogu dati savjet kako se nositi sa takvom situacijom jer su i oni jednom bili u istoj situaciji.

Pitaj starije generacije za savjet

Vjerojatno imaš neke starije prijatelje, brata ili sestru koji su već prošli ovo što te čeka i njihovi savjeti ti mogu koristiti kako bi što uspješnije započeo školovanje. Bilo bi odlično kada bi za savjet upitao učenika koji je pohađao istu školu, nekoga tko bi mogao dati savjet za predmete kod određenih profesora, materijale za učenje i slično.

Uči za znanje, ne za ocjenu

Većina učenika dolaskom u srednju školu ima lošije ocjene nego u osnovnoj školi čemu razlog ne mora biti manje vremena provedenog za knjigom, već stroži kriterij profesora. Nemoj dopustiti da te to obeshrabri. Bitno je da si to doista naučio i savladao gradivo kako bi na kraju što uspješnije riješio pitanja državne mature.

Prouči sadržaj gradiva ranije

Iako ovo zvuči nezamislivo, upoznavanje s gradivom moglo bi pomoći u savladavanju istog gradiva kasnije. Također, čitanje lektire u srednjoj školi zahtjevnije je nego u osnovnoj, prvenstveno zato što je lektirnih djela više i teža su, stoga svakako preporučujemo da čitanje započneš ranije.

Organiziraj slobodno vrijeme

Tempo srednje škole prilično je drukčiji od onoga u osnovnoj školi. Važno je da svoje slobodno vrijeme organiziraš kako bi se moglo sve stići bez stresa. Naravno, nakon učenja potrebno je odvojiti vrijeme i za odmor, sport ili druženje s prijateljima, ali svakako treba posložiti prioritete.

Uključi se u školske aktivnosti

Svaka škola ima svoje skupine, bilo društvene ili sportske, važno je uključiti se i sudjelovati. Time ćeš pridobiti naklonost profesora, a i odlična je mogućnost da upoznaš nove prijatelje i pokažeš svoja znanja i talent.

Ne zaboravi stare prijatelje

U srednjoj školi ćeš sklopiti puno novih prijateljstava, možda upoznati ljude koji ti u potpunosti odgovaraju i s kojima želiš provoditi sve vrijeme, no oni nikako ne smiju biti razlog zaboravljanja starih prijatelja.

Budi ono što jesi

Nikada se nemoj mijenjati ili pretvarati da si nešto što nisi, možda zbog toga propustiš priliku da upoznaš nekoga tko ti stvarno odgovara i kome bi se više svidio kada bi bio ono što doista jesi.