Novi jezični utorak sa sasvim nekom novom pričom!

O toleranciji iz pera vukovarske učenice Tehničke škole Nikole Tesle

Ovoga obrazovnog utorka ponešto drugačiji osvrt na jezik, ali najprije bih rekla i književnost.

Početkom ove nastavne godine Forum za slobodu odgoja raspisao je po trinaestu godinu za redom natječaj kojim je pozvao na poticanje učenika da promišljaju i kreativno se izraze o temama prihvaćanja, demokracije, ravnopravnosti… i svim srodnim temama koje su njima važne i o kojima žele kreativno progovoriti i pomoći da i ove godine zavirimo u njihove svjetove i čujemo njihove poruke.

Ključna pitanja ovogodišnjeg natječaja bila su:

  • Koliko smo strpljivi, tolerantni i imamo li poštovanja jedni prema drugima?
  • Što je sve potrebno kako bismo se bolje razumjeli (sebe i jedni druge)?
  • Kako vi možete pomoći da se drugi osjećaju prihvaćeno, posebice mnogi ukrajinski učenici i učenice koji trenutno pohađaju vaše škole?
  • Što znači biti drugačiji i jesmo li svi nekako drugačiji?
  • Vaša poruka za mir?

Na poziv natječaja Tehnička škola Nikole Tesle iz Vukovara prijavila je rad učenice trećeg razreda, Selene Dedić s naslovom „Ja nisam sve ono što drugi misle da jesam“ pod mentorstvom profesorice hrvatskoga jezika Irine Marić. Na natječaju je sudjelovalo gotovo 1000 učenika u sljedećim kategorijama:  video filmova, stripova, fotografija, likovnih radova, autorskih pjesama, priča i pjesama, školskih projekata. Povjerenstvo Foruma za slobodu odgoja iz Zagreba odlučilo je da među 25 najuspješnijih radova bude  i literarni rad Selene Dedić. Djeca i mladi svojim radovima pokazali su nam da primjećuju kako se razlike među nama produbljuju, kako je sve više vršnjačkog nasilja i neprihvaćanja, često su usamljeni i neshvaćeni, a pokazali su nam kako su trenutna ratna zbivanja ostavila trag i na njihove svakodnevice i promišljanja. Istovremeno, njihovi su radovi puni optimizma i nade u bolju budućnost, ideja i poruka kojima žele ohrabriti druge.

U prilogu možete pročitati nagrađeni rad učenice Selene Dedić.

  • Tekst za današnju jezičnu rubriku priredila je Irina Marić, profesorica hrvatskog jezika i volonterka Info centra za mlade Vukovar