Oboji zbirke Nacionalne knjižnice Zagreb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se međunarodnoj kampanji Color Our Collections u sklopu koje muzeji, knjižnice, arhivi i druge kulturne ustanove širom svijeta u prvome tjednu veljače pozivaju javnost da se upozna s njihovom digitaliziranom građom kroz zabavnu i opuštajuću aktivnost – bojenje.

13 crno-bijelih grafika, crteža, zemljopisnih karata i drugih vrijednih djela iz fonda NSK objedinjeni su u bojanke namijenjene svim uzrastima. Bojanke izrađene korištenjem građe zbirki NSK potiču kreativnost i djeluju opuštajuće, a omogućuju upoznavanje s arhitekturom i krajolicima, učenje o povijesti i umjetnosti.

Ovu je inicijativu 2016. godine pokrenula njujorška medicinska akademija (The New York Academy of Medicine), nastoji se potaknuti kreativno korištenje digitalne kulturne baštine za razonodu i učenje.

Zbirku bojanki možete besplatno preuzeti na stranicama Knjižnice. Dostupne crteže moguće je obojiti na računalu ili klasično nakon ispisivanja. Također, obojane radove možete objaviti na društvenim mrežama uz korištenje oznaka #ostaniodgovoran, #ObojiNašeZbirke, #ZašiljiBojice i #ColorOurCollections.