Online izazovi društvenih mreža i kako reagirati na njih

Jedna važna tema o kojoj Centar za nestalu i zlostavljanu djecu javno progovara. Prijenosimo u cijelosti tekst.

 

  • “U medijima često viđamo naslove koji pozivaju na oprez zbog izazova dostupnih na društvenim mrežama. Korištenje TikTok-a i ostalih društvenih mreža može biti zabavno, uzbudljivo, ponekad i edukativno. No, kada su korisnici aplikacije osobe koje se uključuju u opasne trendove i izazove, do izražaja dolaze mračne strane online svijeta. Ne razmišljajući kritički o sadržaju, djeca i mladi mogu previdjeti opasnosti koje izazovi nose sa sobom.

Svjedoci smo toga i kako su neki roditelji tužili TikTok, nažalost zbog smrtnih posljedica koje su donijeli određeni izazovi. Konkretno, u srpnju 2022. godine novinski članci su izvještavali o tužbi roditelja čije su djevojčice u dobi od osam i devet godina preminule zbog posljedica sudjelovanja u „blackout izazovu“ o kojemu smo pisali na: https://sini.hr/2021/01/blackout-challenge/. Nažalost, ovakvih primjeri nisu iznimka – i brojni drugi izazovi ugrožavaju dobrobit i sigurnost djece (npr. „blackout izazovu“, jedenje Tide tableta, ležanje na cesti dok ne naiđe automobil, jedenje žličice cimeta i slično).

 

Imate dijete i zabrinuti ste kako postupati?

Donosimo vam neke od smjernica stručnjaka iz Centra za sigurniji internet:

  • rješenje nije oduzeti djeci mobitele i zabraniti im korištenje društvenih mreža
  • razvijati odnos povjerenja s djecom, iskreno se zainteresirati za online svijet u kojemu žive
  • educirati i sebe i djecu te prevenirati štetne posljedice
  • razgovor s djecom o njihovom korištenju interneta – tko su im pratitelji na društvenim mrežama, poznaju li te ljude, za što najčešće koriste društvene mreže, postaviti obiteljska pravila o korištenju interneta
  • prijavite neprimjerene sadržaje na društvenoj mreži na kojoj ih zateknete
  • po potrebi prijavite slučaj policiji (ranije spremite dokaz)
  • u slučaju bilo kakvih pitanja – obratite se Centru za sigurniji Internet.

Neke od ovih savjeta možete primijeniti već danas. Djeca su danas digitalni urođenici, nije im poznat svijet u kojemu nema tehnoloških postignuća današnjeg doba, a naš je zadatak biti u korak s događanjima i kroz svoje iskustvo im pružiti sve potrebne informacije – na njima primjeren način.

Nastavak teksta dostupan je ovdje.

 

 

 

Izvor: Centar za nestalu i zlostavljanu djecu