Online radionica: Studentski pokret u Hrvatskoj 2009. : povijesni kontekst i politička praksa

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva vas na radionicu “Studentski pokret u Hrvatskoj 2009.: povijesni kontekst i politička praksa” koja će se održati 17. 12. 2021. od 15:00 do 17:00 sati na ZOOM platformi.

Radionica se sastoji od dva dijela: 45-minutnog predavanja o studentskom aktivizmu u Hrvatskoj u kontekstu globalnih transformacija visokoobrazovnih institucija, pri čemu će u fokusu biti studentski pokret i blokade fakulteta iz 2009., te 75-minutne rasprave o temama otvorenim u predavanju i ostalim srodnim temama.

U predavanju će biti kratki pregled povijesnog konteksta u kojem 2009. godine dolazi do velikih studentskih prosvjeda u Hrvatskoj koji su rezultirali blokadom više od 20 fakulteta na nizu sveučilišta u zemlji te govoriti o ideološkom profilu studentskog pokreta, njegovoj organizacijskoj strukturi i društvenom utjecaju.

U predavanju će središnje političke ideje koje su motivirale studentski pokret, te pokušati objasniti kako su provedene u njegovoj organizacijskoj i političkoj praksi. Pažnju će biti usmjerena na organizacijske modele i procese donošenja odluka, probleme prijenosa znanja i iskustva, te odnos političkog pokreta prema državnim institucijama. 

Kako zbog veličine i internacionalnog utjecaja tadašnjeg studentskog pokreta u Hrvatskoj (komunikacija i suradnja sa studentskim i civilnodruštvenim organizacijama u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Grčkoj…), međusobne sličnosti niza studentskih pokreta iz tog perioda na globalnoj razini, tako i zbog ekvivalentne političko-ekonomske pozicije tranzicijskih zemalja na europskoj periferiji, radionica će govoriti o političkim iskustvima koja nisu omeđena nacionalnim kontekstom i bit će korisna polaznicima iz drugih zemalja.

Prijaviti se možete ovdje.

Broj prijava je ograničen, a prednost pri odabiru imat će mladi koji iskažu veći interes za temu.

Prijaviti se možeš ispunjavanjem ovog prijavnog obrasca do četvrtka, 16. 12. 2021. do 15 sati .

Prijavitelji/ce koji će biti odabrani za sudjelovanje, bit će o tome obaviješteni mailom najkasnije do 17 sati u četvrtak 16.12.2021.

Za dodatna pitanja i informacije slobodno se obratite na email dorotea.strelec@yihr.org.