Oprez, maturanti!

Studijske programe maturanti i ostali pristupnici državnoj maturi mogu birati, odnosno mijenjati sve do 17. srpnja u 17 sati i 59 minuta. Osim za slučajeve kada odabrani fakulteti to jest smjerovi imaju prijemne ispite u ranijim terminima. Kao što vam je poznato, na liste prioriteta moguće je staviti ukupno deset studija, a bilo bi poželjno da svi ti izbori budu ono što želite studirati.

Ako ste se pak u međuvremenu predomislili te pojedini od svojih izbora, ne želite ni u kojem slučaju studirati, taj izbor odmah brišite s liste. Razlog je i više nego bitan te je financijske prirode.

A o čemu se zapravo radi? Ako se dogodi situacija da ne upadnete na svoja prva tri izbora, a zadovoljite kriterije za četvrti, automatski će vam se pokraj tog izbora ispisati Da te upisni broj.

Time postajete obvezni upisati studijski program za kojeg ste dakle dobili pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista.

Ako se pak u takvoj situaciji odlučite oglušiti i ne upisati najviši izbor s liste prioriteta, za koji ste zadovoljili kriterije, dotični vam fakultet može zaračunati oportunitetne troškove u iznosu do pune godišnje participacije koja je primjerice u biomedicinskom području 9.600 kuna.

Takve potencijalne kazne se propisuju ne samo iz razloga što je pojedinac time izigrao sustav, nego zato što je i zauzeo mjesto nekome, tko bi rado studirao xy studijski smjer.

Na kraju podsjećamo na sve bitne datume koji se tiču upisnih rang lista, upisa te promjene i brisanja smjerova s liste prioriteta.

– privremene rang liste objavljuju se 12. srpnja

– zadnji dan prijava za upis na studij do 17.59

– zadnji dan izmjena i brisanja studijskih programa na listi prioriteta do 17.59

– konačne rang liste za upis na studije 17. srpnja

– upisi na visokim učilištima kreću od 18. srpnja

 

Izvor: srednja.hr