Pove─çane rodiljne naknade od 1. srpnja!­čôú

Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama donose povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje.

Vlada je na sjednici, 18. svibnja, usvojila izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama donose pove─çanje maksimalnog iznosa naknade pla─çe koja se ispla─çuje za vrijeme kori┼ítenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 80 posto prora─Źunske osnovice mjese─Źno, na 120 posto prora─Źunske osnovice mjese─Źno.

Izmjene se odnose na pove─çanje maksimalnog iznosa naknade pla─çe koja se ispla─çuje za vrijeme kori┼ítenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih ┼íest mjeseci s dosada┼ínjih 2660,80 kuna na 3091,20 kunu. Drugo pove─çanje visine nov─Źane naknade za nezaposlene roditelje te zaposlene roditelje koji ne ispunjavaju stavku o propisanom uvjetu sta┼ża osiguranja 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima, sa 1663 kune, na iznos od 2328 kuna. Odnosi se i na pove─çanje naknade roditeljima koji mogu koristiti pravo na roditeljski dopust za ro─Ĺene blizance, tre─çe i svako sljede─çe dijete do tre─çe godine ┼żivota djeteta, pove─çanje sa 1663 kune na 2328 kuna. Pove─çava se nov─Źana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s te┼żim smetnjama u razvoju s 2161 kunu na 2328 kuna.

Izmjene su stupile na snagu 1. srpnja.

Sve o rodiljnim i roditeljskim potporama pro─Źitajte┬áovdje.

Izvor: icm-osijek.info
hzzo.hr