Povremeni post je odličan za zdravlje

Prehrana koja uključuje povremeni post može pomoći borbi protiv pretilosti i niza drugih bolesti modernoga doba poput dijabetesa, srčanih bolesti, raka ili Alzheimerove demencije.

Borba protiv pretilosti obično se vodi s manje kalorija i više vježbanja, a među preporukama stručnjaka uvijek su namirnice pune vlakana, riba, orašasti plodovi te voće i povrće. No, sve više istraživanja ukazuje na odličan učinak povremenog posta na liniju i zdravlje.

Tako su znanstvenici sa Salk instituta za biološke znanosti u San Diegu objavili kako vjeruju da tri obroka dnevno, uz međuobroke, nije prirodan način prehrane ljudi, ako gledamo s aspekta ljudske evolucije.

Prema njihovim idejama, gladovanje je puno moćnije od lijekova u sprječavanju i preokretanju tijeka nekih bolesti, pa bi stoga trebalo povremeno postiti.

Naime, u drevna vremena lovci su jeli povremeno, a mogućnost natprosječnog funkcioniranja tijela tijekom dugih perioda bez hrane bila je ključna za opstanak ljudske vrste, što znači da se ljudsko tijelo prilagodilo i da može najbolje funkcionirati uz povremeno gladovanje.

Znanstvenici predlažu da se dva dana u tjednu unosi manje od 500 kalorija, ili preskače doručak i ručak nekoliko puta tjedno.

Istraživanje je pokazalo da povremeno gladovanje omogućava tijelu bolji odgovor na stres koji bi ga mogao oštetiti, pa se tako mogu izgladnjeti tumori, poboljšati uklanjanje oštećenih molekula i drugih dijelova stanica kao i ublažiti upale.

Zaključak znanstvenika je da povremeno gladovanje pomaže tijelu da se obnovi i pomladi, što u konačnici popravlja opće zdravlje, a zanimljivo je da su ustanovili kako je za skidanje kilograma bolje jesti ranije tijekom dana, dok je za metabolizam najbolje unositi hranu tijekom dana, prije nego što zađe sunce.

Izvor: metro-portal.hr