Prilagodite životopis svakom oglasu za posao!

Da, slažemo se, vremenski je veoma zahtjevno pisati životopis od nule za svaki pojedini oglas, ali upravo činjenica da ste odvojili nekoliko minuta i posvetili se baš toj tvrtki mogla bi vam donijeti toliko željeni posao.

Prilikom traženja posla nerijetko smo prisiljeni slati desetke ili čak stotine životopisa na različite adrese. Takva, masovna proizvodnja, prisiljava nas da napravimo jedan univerzalni životopis i šaljemo ga svima. Međutim, iskustvo je pokazalo kako su puno upečatljiviji životopisi koji su prilagođeni za pojedinu tvrtku i poziciju na koju se prijavljujemo.

Kako onda pojednostaviti pisanje životopisa i ujedno si olakšati njegovo prilagođavanje svakom oglasu?

Pročitajte što se traži
Kako biste znali na što trebate staviti naglasak u svom životopisu, uzmite si vremena i proučite sam oglas za posao. Pokušajte koje su kompetencije bitne kako biste ih mogli naglasiti, odnosno istaknuti svoje iskustvo koje se traži u oglasu.

Istaknite svoje iskustvo
Istaknite iskustvo ili obrazovanje koje savršeno odgovara onome što traže u oglasu. Možda je to posao koji ste posljednji obavljali ili ste na sličnoj poziciji radili kao student. Bez obzira o čemu je riječ, istaknite to u prvom dijelu životopisa – onom dijelu koji se najčešće i pročita.

Nemojte zaboraviti na ostalo
Nemojte zaboraviti istaknuti i ta znanja i vještine iako nisu nužno povezane s poslom za koji se natječete. Nikad ne znate kome će za oko zapeti činjenica da ste dvije godine volontirali u Domu za nezbrinutu djecu ili da govorite turski.

Sačuvajte prilagođene životopise
Ne samo da ćete tako imati arhivu životopisa u koju ćete moći posegnuti ako se pojavi neki sličan ili možda čak isti posao na koji se prijavljujete, već ćete moći i dorađivati već izrađene životopise ovisno o zahtjevima pojedinog radnog mjesta.

Životopis dopunjuje motivacijsko pismo
Kad pišete životopis i motivacijsko pismo, vodite računa da se oni nadopunjuju. Tako, ako ste naveli da ste radili kao ekonomist u nekoj tvrtki u svom životopisu, u motivacijskom pismu navedite neku situaciju koja vam je omogućila da primijenite stečena znanja ili problem koji ste uspješno riješili zahvaljujući nekoj vještini koju posjedujete.

Prije slanja provjerite pravopis i gramatiku
Možete se poslužiti servisom Hacheck koji će u nekoliko sekundi provjeriti pravopis i gramatiku u bilo kakvom tekstu napisanom na hrvatskom ili engleskom jeziku.

 

Izvor: MojPosao.net