Prva pomoć!

Prva pomoć tradicionalna je djelatnost Hrvatskog Crvenog križa.

Prvu pomoć je potrebno pružiti iz više razloga, poručuju iz HCK-a:
✅ Možete spasiti ljudski život!
✅ Možete ublažiti nečiju patnju!
✅ Možete spriječiti daljnje ozljede!
✅ Možete ubrzati oporavak osobe!
✅ Možete biti od koristi u hitnim situacijama!

 

Što je prva pomoć?

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći.

Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Pružatelj prve pomoći je osoba koja poduzima određene postupke radi pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi  pazeći  pritom na svoju sigurnost i sigurnost svih sudionika, ne izazivajući dodatnu štetu.

Ciljevi prve pomoći su: spašavanje života, sprječavanje nastanka komplikacija i invaliditeta te skraćivanje vremena liječenja i oporavka.

Prva pomoć jedna je od temeljnih djelatnosti Međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te je ključna za identitet Pokreta Crvenog križa širom svijeta, već više od 150 godina.

 

 

Pomoć u izgradnji sigurnijih i zdravijih zajednica

Kontinuiranom edukacijom Hrvatski Crveni križ nastoji osposobiti što veći broj građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama nastanka ozljeda i naglo nastupajućih bolesti. Poticanjem svakog pojedinca na pomoć i samopomoć HCK pomaže u izgradnji sigurnijih i zdravijih zajednica.

Osposobljavanje za pružanje prve pomoći Hrvatski Crveni križ provodi izravno ili putem društava Crvenog križa, a u skladu sa Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu.

 

Izvor: Hrvatski Crveni Križ 

 

Više o radu HCK-a, kao i važnosti poznavanja prve pomoći i dogovora oko edukacije za pružanje prve pomoći javite se lokalnom Crvenom križu.