Pubertet je nezaboravno iskustvo, kroz koje svi moramo proći

Pubertet je nezaboravno iskustvo, kroz koje svi moramo proći.

  • Loše vijesti: vrlo je naporan i kroz njega se ne prolazi lako.
  • Dobre vijesti: ima ograničen rok trajanja i događa se samo jednom u životu!   

Iako zvuči uvrnuto, pokušaj uživati u svojem pubertetu. Jednom kad prođe, sjećat ćeš ga se s osmijehom. U pitanju je samo jedan period u odrastanju dječaka i djevojčica. Dječaci postaju mladići pa muškarci. Djevojčice postaju djevojke pa žene. I ma koliko se trudili, ni jednu fazu nećemo zaobići. Kada rastemo i sazrijevamo, nema preskakanja stepenica!   

Pubertet je period u kojem se naša tijela mijenjaju. To je period kada stječemo spolnu zrelost, a sve nam se to događa da bismo postali odrasli ljudi i da bismo otkrili mnoge druge radosti vezane za ljubav i seks.   

Pubertet za djevojčice, obično počinje u desetoj godini. Za dječake, najčešće u dvanaestoj. Kod djevojčica, on traje do trinaeste ili do šesnaeste godine. Kod dječaka, do četrnaeste, petnaeste ili šesnaeste godine. Ali, treba znati da nismo svi isti i da nas pubertet drma drugačije, pa može trajati kraće ili duže, može početi ranije ili kasnije nego kod drugih. Kad god da počne, prate ga isti simptomi.   

Prvi je neizdrživost izazvana promatranjem vlastitog tijela koje se mijenja. Drugi je čudnilo: čudno ludilo u kojem hvatamo sebe u razmišljanju o seksu.   

I jedno i drugo, i oba zajedno, bacaju nas u frku, pa smo zbunjeni, nervozni, sramimo se i svašta nešto pitamo. Sve je to cool! I nema mjesta za paniku!

 

Izvor: pazisex.net