Radim na sebi!

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar pokrenuo je web platformu kao jedinstveno mjesto na kojem se mogu naći razne psihoedukativni materijali o specifičnosti studiranja, vježbe za osvještavanje i samopomoć, upitnike koje možete ispuniti, a i preporuke zanimljivih knjiga i filmova (koje možete čitati/pogledati – naravno u pauzama od učenja).

Polazak na studij je izazovno i uzbudljivo razdoblje u životu svakog brucoša. Dobivate određenu samostalnost, neki od vas se sele u novi grad ili odlaze iz roditeljskog gnijezda, upoznajete nove prijatelje i partnere, nove profesore, novi način učenja. Sve to može biti jako uzbudljivo, a nekad može izazvati i različite emocije kao što su tjeskoba, usamljenost, tuga i slično.

Teškoće i problemi ne javljaju se samo kod brucoša. I studenti viših godina studija mogu iskusiti teškoće vezane uz uspješno polaganje ispita, ostvarivanje i raskidanje romantičnih odnosa, mijenjanje cimera, završetak studija i slično.

Iz Zavoda poručuju da je online metoda informiranja najjednostavnija i da je internetska pretraga najčešće prvi korak koji studenti poduzmu, ako osjete da im je pomoć potrebna.

  • OVDJE možete naći provjerene i stručne informacije o iskustvima koja se mogu javiti tijekom studiranja, nekim smetnjama i poteškoćama mentalnog zdravlja u studentskoj dobi, o metodama samopomoći i savjetima, ali i o stručnjacima za mentalno zdravlje kojima se možete obratiti ukoliko osjetite potrebu – bilo za sebe i/ili svoje prijatelje, bližnje, članove obitelji.

 

U ime “prve pomoći” nastao je i Priručnik za samopomoć i osnaživanje studenata, koji možete vidjeti i preuzeti ovdje (skrolati do kraja posjećene stranice).

Priručnik obuhvaća mnoge relevantne teme vezane uz studentski život i akademske obaveze, ali i mentalno zdravlje mladih te nudi niz praktičnih savjeta i smjernica, napisanih na podržavajući i studentima blizak način.

 

Izvor: stampar.hr