Ružičasti listopad

Listopad je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, poznat i kao “Ružičasti listopad”, tim povodomželimo vas informirati te vam dati nekoliko osnovnih informacija o raku dojke. Znanje je moć koju treba iskoristiti za vlastitu dobrobit.

KAKO NASTAJE RAK DOJKE?
Rak znači da se u ljudskom tijelu množe stanice koje nisu tipične za tijelo u kojem rastu. Kako dolazi do toga? Naši geni šalju stanicama upute kako se ponašati i kako rasti. Ponekad geni naprave grešku i tada se javljaju razne vrste tumora. Ponekad ti geni naprave grešku zbog nama nepoznatih razloga, a ponekad ih sami potaknemo da pogriješe tako što pušimo, pijemo akohol, ne bavimo se sportom, loše se hranimo i općenito živimo nekvalitetno. Dodatno, rak dojke je povezan s hormonom estragenom koji je zadužen da stanicama dojke govori koliko često i na koji način bi se trebale dijeliti. Ako žena ima previše estrogena, on šalje previše naredbi njezinim dojkama i može doći do pojave tumora. Razina estrogena se povećava ako previše pijete ili ako imate previše kilograma. S druge strane, žene koje rode imaju manje estrogena.

 
KOJI SU RIZIČNI FAKTORI
Dob, genetski faktori (ako je netko u obitelji obolio), roditeljstvo (je li žena rodila ili nije), dojenje (ako je žena dojila dijete barem 6 mjeseci, rizik je manji) – sve ovo su rizični faktori koji vrijede za sve žene. Uz ove postoji i lista specifičnih rizičnih faktora koji kod nekih žena predstavljaju veću, a kod nekih manju opasnost. Na toj listi su prekomjerna težina, konzumiranje alkohola, tjelesna aktivnost, hormonska terapija i korištenje oralne kontracepcije. Dakle, održavaj zdravu tjelesnu težinu, zabavi se, ali nemoj puno piti, bavi se nekim sportom barem rekreativno, izbjegavaj hormonske terapije i oralnu kontracepciju. Može?


PREGLEDAVAJ SE REDOVITO
Stjecanje zdravih navika je ključno. Jednom mjesečno samopregled, a nakon toga, ovisno o životnoj dobi, ultrazvuk i mamografija. Kad radiš samopregled, normalno je da povremeno nađeš na neku kvržicu. Tvoje dojke su živo tkivo. Mijenjaju se pod utjecajem hormona, prateći promjene na tvome tijelu. Zato je bitno da ih upoznaš. Kada jednom stekneš zdravu naviku, naučit ćeš prepoznati dobre kvržice od onih koje bi eventualno trebalo pogledati kod liječnika.

NA ŠTO TREBA OBRATITI PAŽNJU
Ne traže se samo kvržice. Evo još nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Vidiš li neke promjene u veličini ili obliku svojih dojki? Našla si neku izbočinu ili zadebljanje na jednoj od svojih dojki ili ispod pazuha? Iz bradavice ti teče tekućina, iako nisi trudna i trenutno ne dojiš? Čini ti se da je tvoja dojka promijenila položaj? Vidiš neke promjene na svojoj koži na dojki, možda neki osip, crvenilo, pjegice ili nabiranje? Osjećaš li bol u dojkama? Ako je odgovor na neko od ovih pitanja pozitivan, javi se liječniku. Samo bez panike. Možda nije ništa, ali zašto ne provjeriti. Liječnik to zna bolje od tebe i treba mu vjerovati.

 


KAD DOĐEŠ KOD LIJEČNIKA
Došla si na pregled. Možda imaš neke simptome, pitanja ili nesigurnosti. Zadatak broj jedan za tebe je: sve reci liječniku. Zapiši sve promjene koje prolaze tvoje dojke i koje ti se čine sumnjive i sve prenesi stručnoj osobi. Što više informacija mu kažeš, dijagnoza će biti bolja. Vjerojatno će te liječnik pitati i neka pitanja na koja najradije ne bi odgovarala. Koliko pušiš i piješ? Kakvu kontracepciju koristiš? Kako se hraniš? Budi uvijek iskrena. Reci sve kako je. Zapamti, liječnik je osoba koja ti može pomoći. Ako se otkrije neki problem, liječnik je tu da te izliječi, a ako bude lažna uzbuna, liječnik je tu da sve dobro provjeri i da te utješi, da ti kaže da si dobro i zdrava.

 
ZAŠTO JE VAŽNO RANO OTKRIVANJE
Rak dojke se puno lakše liječi u fazi kada se još nije jako proširio. Zato je bitno, ali baš jako bitno, da stekneš zdrave navike te da redovito obavljaš samopregled, te, ovisno o dobi, ultrazvuk i mamografiju. Želimo ti da ti ovi pregledi postanu navika i dio rutine – nešto što želiš raditi radi sebe i svih onih koje voliš. Prije svega želimo ti da se ova ružna bolest nikad ne dogodi, a ako ne budeš te sreće, želimo ti da je otkriješ na vrijeme i izlječiš u što kraćem roku. Na kraju, imamo za tebe jednu molbu. Podijeli ovu stranicu s prijateljicama, sa svojom mamom, tetkama, obitelji… Nikad ne znaš, možda nekome od dragih osoba spasiš život!

 
SVE za NJU !
Udruga SVE za NJU! pomaže ženama oboljelima od raka te obiteljima i prijateljima koji imaju iskustvo raka u svojoj blizini. SVE za NJU treću godinu zaredom u Međunarodnom mjesecu protiv raka dojke organizira projekt Ružičasti listopad pod sloganom Mama, budi zdrava. Cilj je podizanje svijesti i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebice zdravlje dojki. Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da ono bude zdravo. Djeca to isto poručuju svojim majkama u akcijama širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada.
Svaka žena koja oboli od raka može se obratiti Udruzi gdje će dobiti svu potrebnu pomoć, kako sama žena, tako i članovi njezine obitelji. Stranicu Udruge SVE za NJU! posjetite na ovom linku.

 

Više o samo pregledu, mamografiji i ultrazvuku te aplikaciji za pametne telefone koju možeš skiniti i imati podsjetnik na svoje redovite preglede pogledaj na stranici Budi zdrava.

Izvor: svezanju.hr i budizdrava.hr