Savjeti: Preventiva i postupanje za vrijeme požara

Obzirom na trenutno stanje u Splitu i okolici, donosimo vam savjete kako spriječiti požar, te što napraviti ukoliko dođe do požara.

Boravite u prirodi, planirate kampirati ili roštiljati na otvorenom? 

Svakako će vam biti potrebni ovi savjeti kojega prenosimo sa službene stranice Hrvatske Vatrogasne Zajednice i drugih mjerodavnih savjetnika.

Načini izazivanja požara

Osnovni način izazivanja  požara je ljudska nepažnja, a u godišnjim statistikama rijetko se spušta ispod 80%. Među značajne i često isticane načine izazivanja požara ubrajaju se namjerno izazivanje požara te dječja igra.

Nestručno rukovanje strojevima i alatima, nestručno održavanje oruđa, uređaja, instalacija i opreme, nestručno i nesavjesno izvođenje građevinskih i ostalih radova, nepažnjom napravljeni građevinski i konstrukcijski nedostaci, nepravilna uporaba vatre te  igra s njom, namjerno izazivanje požara, alkoholizam, prikrivanje kaznenih djela, psihička poremećenost i namjerno podmetanje požara neke su od opasnih ponašanja koja izazivaju požar. Prirodne pojave kao što su udari groma, vulkani i slično,  puno su rjeđi uzročnici požara i u statistikama se vode kao ostali načini izazivanja požara.

Svatko od nas može i mora pažljivim i odgovornim ponašanjem spriječiti da do požara uopće i dođe, a ako i nastane, uz odgovarajuće mjere opreza može pogasiti početni požar pomoću raspoloživih priručnih sredstava. Načelno vrijedi sljedeće zlatno pravilo vatrogastva:

      “Većina požara u prvoj minuti gasi se čašom vode. U drugoj minuti je potrebna posuda vode i pomoć druge osobe, a već u trećoj minuti  potrebna je organizirana i uvježbana vatrogasna postrojba”.

Činjenica da veliki požari nastaju od malih, osim onih koji nastaju eksplozijom, daje nam mogućnost da priručna sredstva za gašenje požara maksimalno djelotvorno iskoristimo.

Danas nam u kući, u školi i poslovnim zgradama stoje i moraju stajati na raspolaganju, označeni i nadohvat ruke, vatrogasni aparati za početno gašenje te zidni hidranti. Bilo bi  poželjno da se vatrogasni aparat nalazi u svakom domaćinstvu i vozilu.

NEKOLIKO VAŽNIH SAVJETA

 • Poučite djecu o požarima, i kako pozvati 193
 • Redovito čistite dimovodne kanale i kontrolirajte plinske i električne instalacije
 • Ne čuvajte zapaljive tekućine i eksplozivna sredstava na tavanu i podrumu
 • Ne ostavljajte bez nadzora uključene kuhinjske uređaje
 • Osigurajte pristup zgradama vatrogasnim vozilima i putove za evakuaciju ljudi
 • Spašavanje osoba ima prednost pred gašenjem
 • Izbjegavajte dim, izlaganjem dimu gubite svijest
 • Gasite iz udaljenosti od oko 5 metara
 • Ne otvarajte naglo vrata, držite se što niže podu, odnosno u sagnutom položaju
 • Na otvorenom prostoru gasite niz vjetar

 

POŽARI RASLINJA

 1. Ne palite vatru na otvorenom, ne bacajte opuške, ljeti je paljenje vatre strogo zabranjeno! Educirajte djecu o požarnim opasnostima!
 2. Zatvorite prozore i vrata na kući, uklonite granje, korov, raslinje
 3. Požar u početnoj fazi, gasite priručnim sredstvima (zemlja, pijesak, vuneni ili pamučni prekrivač, lopata, mokra metla i grana sa zelenim lišćem ),
 4. Pokrijte glavu, a mokrom tkaninom ili ručnikom pokrijte lice, nos i usta

 

POŽAR ODJEĆA NA OSOBI

 1. Polegnite osobu, tijelo prekrijte pokrivačem i zaštitite osobi lice i kosu
 2. požar gasite od glave, omotate osobu u tkaninu, oslobodite dišne organe
 3. ukoliko se odjeća zalijepila za tijelo osobe, ne skidajte ništa na silu
 4. opečeni dio stavite pod hladnu vodu i opečeno mjesto prekrijte sterilnom gazom ili zavojem za opekline, unesrećenom dajte piti tekućine
 5. ako vaša odjeća počne gorjeti, kotrljate se po podu. Zaštitite lice.

 

OTVORENI PLAMEN I VATRA NA OTVORENOM

Svijeće, plinske i petrolejske svjetiljke ne smije se koristiti bez nadzora i nikada u okolišu gdje su prisutne lakozapaljive tvari.

Obična vatra može ugroziti okoliš letećim iskrama ili paljenjem okolnog, nedovoljno raščišćenog prostora, te pogotovo kod jačeg vjetra izazvati opasne požare! Zato ne ložite vatru na udaljenosti manjoj od 10 m od građevina, odnosno 100 m od šuma ili skladišta žitarica. Prije odlaska zgarište vatre, tj. zaostala žarišta pogasite vodom, ili prekrijte pijeskom (zemljom).

 

POZOR ! ! !

Ukoliko palite vatru u područjima i godišnjim dobima kada je to potpuno zabranjeno – činite prekršaj. Načelno vrijedi: Tijekom visoke požarne ugroženosti (rano proljeće i ljeto) vrlo je opasno loženje bilo kakve vatre na otvorenom!

DOJAVA 193

Da ne bi došlo do pogreške prilikom izlaska na intervenciju, morate dati točne podatke (kratko i jasno), smirenim glasom (bez panike) opišite događaj i kratko odgovorite na pitanja operativnog djelatnika:

Opišite vrsta događaja: požar, prometna nesreća, zastoj dizala, poplava i sl.

 • ima li stradalih osoba ili ima opasnih sredstava (plinske boce, kemikalije, lako zapaljive tekućine i sl.).
 • točna adresa (ulica i broj), – dio grada (npr. Savska cesta je i u Sesvetama)
 • Vaše – ime i prezime, broj telefona s kojeg zovete

Ako je požar:

 • što gori (požar u stanu, požar auta, dimnjaka, smeća, šume)
 • visina objekta (koji je kat zgrade ili kuće)